Окръжният съд в Хасково и Районният в Свиленград с видеоконферентни връзки

    Окръжият съд на Хасково и Районният на Свиленград от днес са със системи за видеоконферентни връзки. Оборудването е по проект на Министерството на правосъдието, финансиран по Оперативна програма „ Добро управление “.

    Двете хасковски съдебни институции са избрани за монтирането на техниката, след специален подбор и класиране на съдилищата, които имат най-голяма необходимост от този тип връзка.

    По проекта са определени общо  20 съдилища в страната и още 10 резервни, както и 6 места за лишаване от свобода, по предварително зададени критерии.

    Използването на тази комуникация е особено важна в съдебните производства по събиране на доказателства, както и в настоящия момент при обявеното в страната извънредно положение, тъй като не се налага довеждане на всяко лице, в това число и конвоиране от затворите в страната.

    Системата за видеоконференция ще даде  възможност да се разпитват и свидетели, които се намират на територията на други държави, както и на вещи лица.

    Именно по тази причина един от първите инструменти за съдебното сътрудничество по граждански дела, които бяха приети от Съвета на Европейския съюз, беше Регламент, който урежда  сътрудничеството между съдилища на държавите-членки при събирането на доказателства по граждански и търговски дела.  Има създадена и европейска процедура за искове с малък материален интерес.

    Видеоконференцията е призната от Европейската съдебна мрежа по граждански и търговски дела и може да се използва за събиране на доказателства при трансгранични дела. Настоява се за промяна и в НПК, с оглед приложението на системите за видеоконференция и в наказателния процес, информират от Окръжен съд Хасково.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини