Тестват за коронавирус в Хасково здравните работници

Освен за граждани със специфична симптоматика за коронавирус, в Хасково ще бъде пуснато и специално тестване за здравните работници.

За гражданите тестването  ще е с имунохроматографски бързи тестове. А това за медицинските работници- с електро имунофлуоресцентен тест. За него има налична апаратура.

Все още обаче не се прави нито един от двата вида тестове, въпреки че вече има наличност от бързи  тестове за граждани. Това обясни вирусологът и специалист по клинична лаборатория д-р Светослава Маргаритова, която е завеждащ  лабораторията на ДКЦ 1.

Пробите за изследването ще се взимат само в манипулационната на Лабораторен център „Европа”, за да няма текучество на пациенти със съмнение за заразата към поликлиниката.

През тестването за здравни работници-медицински сестри, лекари, стоматолози, джипита и болничен персонал, ще могат да минават само тези, които са активни в работата си. „Колегите, които са вкъщи и не са на работа няма да бъдат тествани, защото тестовете ще са ограничен брой и идеята е през изследването да минат наистина тези, които са на първа линия и работят с пациенти всеки ден. С тестовете, които ще се правят, ще се изследва наличието на пресни или стари антитела, обясни д-р Маргаритова. Тестовете за медиците все още не са пристигнали в хасковската лаборатория, понеже са поръчани от Китай и пратката пътува бавно заради мерките, наложени за ограничаване на заразата в целия свят.

Тестването за гражданите ще започне едва тогава, когато в лабораторията са готови с пълното оборудване на лаборантите. Очаква се да пристигнат още елементи от  защитното им облекло, посочи доктор Маргаритова. Освен това, в момента се разработват и специални бланки, които ще бъдат пуснати към личните лекари. „Засега задържаме тестването, защото целият алгоритъм на работа трябва да бъде изгладен, за да не се стигне до струпване на хора пред лабораторията.”, посочи вирусологът.

Д-р Маргаритова отново припомни, че през тестване ще минават само онези от гражданите, за които личния им лекар е преценил, че имат симптоматика, която изисква изследване. В лабораторията ще се минава на тест само при наличие на съответната  бланка, попълнена от джипито.

Тестът за граждани ще е струва 35 лева, а този за медицинските лица-25. Цената се плаща от този, който се тества, понеже засега за този род изследване няма отпусанти средства по Здравна каса.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (38)

  • 1
    Ам
    АмериканскиХойКосмат
    23 -8
    12:16, 1 апр 2020
    Сега стана ясна работата
    ...
    Мутрите и Бейовете в България - демек Течно Сервитьора и Дидко Пискюла ще контролират
    бизнеса с тестовете в Хасково :)) Мед. Център "Европа" , а не Държавната Болница
    ....
    ....
    Слушайте ,
    Защо при нас в Америка - при най-якия капитализъм тестовете са безплатни , а в България са платени ??
    Защо в Южна Корея се правят по 20 000 теста на ден , а в България по 300-400 теста на ден ?
  • 2
    Ам
    АмериканскиХойКосмат
    34 -5
    12:19, 1 апр 2020
    Въпросната Др.Маргаритова има нужда от беседа
    с известния Народен Лечител Ангел Войвода , който да и обясни че не бива да си алчен по време на чума , за да не би някъде да не се подхлъзнеш и си удариш главата :))
  • 3
    ИК
    И кво
    10 -6
    12:19, 1 апр 2020
    като се тестваш? Това ще оправи ли комуникацията между морските таралежи?
  • 4
    Ам
    ама как така
    45 -4
    12:40, 1 апр 2020
    Абе хора как ще накарате здравните работници сами да си платят тестовете? Абе хора, акъл имате ли? Трябва да им ги направите безплатно. Гражданите да си плащат ама да искаш пари на здравните работници е меко казано ......
    • 11
      11111
      23 -2
      13:30, 1 апр 2020
      а М-В=Р-то ще плащат ли...
  • 5
    По Конституция в
    Държавната болница трябва да има тестове и апарати за тестове
    .....
    А в Мутристана
    в Държавната болница Няма, а В Частната има ... срещу пари
  • 6
    Съ
    Съмнявам се...
    25 -3
    13:23, 1 апр 2020
    Защо за пациенти 25 лв ,а за мед.работници 35лв? Общината трябва да плати на медиц лица! И защо тестовете са от Китай? Може би,защото са по-евтини?
    Колко процента са точни? Ако тестът е позитивен,к"во праим?
    • 11
      11111
      13 -2
      13:29, 1 апр 2020
      В Лондон превърнаха паркингите на няколко супермаркета в тестов център за коронавирус. Гражданите могат да минат с автомобилите си през пунктовете, което осигурява бързото взимане на голям брой проби. Избягва се струпването на опашки от хора, които биха могли да си предадат заразата. Великобритания промени драстично начина, по който реагира на пандемията.

      Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/zdrave/diagnostika-i-lechenie/supermarketi-v-london-se-prevrnakha-v-testovi-tsentrove-za-covid-19_news736690.html
  • 7
    Ей
    Ейтака
    52 -2
    13:28, 1 апр 2020
    Инструктираните журналисти защо не попитат – защо е отказан тест на мъжа на заразената в Хасковската болница, понеже не показвал симптоматика, а да депутатите в парламента ще им правят тестове заради заразеният депутат от ДПС – те също не показват симптоматика.
    Ето сега си проличава колко ги е грижа за избирателите им и народа – така наречените данъкоплатци.
    • 11
      11111
      25 -3
      13:35, 1 апр 2020
      МИСИРКИТЕ не задават неудобни въпроси...
    • Аз
      Аз
      24 -2
      13:56, 1 апр 2020
      Дали не е показал симптоми? Едно легло са делили. Обикновения човек кучета го яли.
  • 8
    !!
    !!!!!!!!!!!!!
    29 0
    13:40, 1 апр 2020
    Те май всичките както и управляващите са завършили някой от свободните университети - да не споменавам имената на университетите да не засегна някой.
    Все пак да не забравяме, че хората с купените дипломи са ни шефове!
  • 9
    Ге
    Гербажия
    11 -8
    13:46, 1 апр 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 10
    11
    11111
    30 0
    14:07, 1 апр 2020
    През уикенда стана ясно, че персоналът на болницата няма да бъде тестван. Това са много проби, а и не знаем кой колко е бил контактен. Ще трябва да си останем вкъщи за 14 дни и да се надяваме, че не сме заразени. За пореден път държавата обърна гръб на медицинския персонал.


    Тази вечер г-жа Караянчева каза, че всички депутати и администрация ще бъдат тествани. Кой и как прецени, че техните контакти са по-рискови от тези на медиците в болницата ?

    някъде в София
  • 11
    Фа
    Факт
    15 -5
    14:14, 1 апр 2020
    Добро утро мишоци!
    Вчера Роберт Кох Институт в Германия изкара статистиката за корона.
    Моля ви,намерете си шибаната информация и не спорете с мен.Напишете си го в гугъла и ползайте преводач.
    Ето какво излиза.
    Експоненциално заразяване НЯМА!Има повече тестване,което е показало леко повишаване,но не и ЕКСПОНЕНЦИАЛНО!
    Второ! Смъртност при ЗАРАЗЕНИТЕ!При ЗАРАЗЕНИТЕ! 0.6 процента! Нула цяло и шест процента от всички регистрирани заболели!
    Трето! 90 процента от заразените НЕ са се нуждаели от медицинска грижа!
    Купете си маски,стойте си в къщи,докладвайте и си изяжте тоалетната хартия!
    • Ми
      Мишо мишока
      4 -11
      14:18, 1 апр 2020
      Ти бе многознайко в кой процент на статистиката си... Виж коментара
    • До
      до мишока
      13 -2
      14:22, 1 апр 2020
      Мишок не дейстай,като един дбил,предупредил съм в коментара.Не аз знам,а Роберт Кох Институт в Германия,който е орагнът наблюдаващ ситуацията.Спори с тях,изпрати им твоите тестове и научни изследвания и им кажи,че грешат.Аз съм сигурен,че след твоите данни Меркел ще затвори института.
    • 11
      11111
      9 0
      15:15, 1 апр 2020
      Към 11.38 часа на 01.04.2020г. населението на България е 6 913 187 души/данни на Департамент по икономическите и социалните въпроси към ООН/ От обявяването на грипната епидемия, считано от 06.03.2020г. няма данни за вида на грипа и заболелите от него, така както е сторено през 2009г.
      Броят на заразените с Ковид-19, обявени от ЩАБА 412 души, прави около 0.006 % от цялото население. От своя страна, осемте починали от коронавируса съставляват 0.000117% от населението, или едва 0.11% от починалите за последните 26 дни. Това означава, че няма данни за увеличение на дневната смъртност. Спорно е дали въобще има епидемия, т.к. броят на заразените е под 0.1% от населението. Същото е валидно и за извънредното положение.Такава статистика не е изнасяна от ЩАБА, пък и никой от журналистите до сега не е задал, или не иска да зададе подобни въпроси на генерала.
    • Ам
      АмериканскиХойКосмат
      3 -1
      16:01, 1 апр 2020
      Викам няма да пиша, обаче не му изтраях Дебилизма на тоя пост.
      - не знаех че в България има хора които мислят че земята е плоска
      ....
      Ето я интерактивната карта на Универитета Джон Хопкинс". Опреснява се всеки 6 часа.
      https://coronavirus.jhu.edu/map.html
    • Do
      do Hoi
      3 -1
      16:41, 1 апр 2020
      Хахаха, абе Хой.Аз ти казах да четеш и да мислиш.Какво ми пращаш?Ами ти потвържаваш 'плоскоземието' на Робърт Кох Институт.
      Прочети какво е Робърт Кох Иннститут накрая.Чети.
      Да се върнем на това,което пращаш и което НИКОЙ не оспорва.На базата на тия данни именно е и съмнението за една огромна измама.
      44 000 умрели с ковид19 антитела в кръвта в ЦЯЛ СВЯТ.Тествани в ЦЯЛ СВЯТ са 900 000.Т.е. около 5 процента смъртност средно за света от тестваните БОЛНИ.Колко са обаче носителите,които НЕ се разболяват?Колко?
      Имай предвид,че се тестват ПРЕДИМНО тежко болни.Само в Корея и Сингапур се опитват да тестват масово.
      Кажими тук,къде виждаш ЕКСПОНЕНЦИАЛНО нарастване.Я си отвори гугала и чети,какво е ЕКСПОНЕНЦИАЛНО.
  • 12
    Aleksandar Vasilev
    Ако имаш съмнения че си заразен с К.В.седиш вкъщи под карантина.При симптоми звънни на 112 или Лич.лекар.Ако тръгнеш да умираш чак тогава те приемат в болница.
    Решиш ли да се тестваш си плащаш 150лв.
    Защо тези правила не важат за всички.
    Кой плаща тестовете на депутатите. Не е ли твърде лицемерно народа да е пдложен на такъв критерий а депутатите да се чустват богоизбрани.
    Ще бъдат ли глобени по 5000лв.за това че се бяха на събрали пред болницата за тестване на не повече от 50см.един от друг.

    01.04.2020 пред б-ца "Софиямед"
    • 11
      11111
      13 -1
      15:16, 1 апр 2020
      с 9000 лв заплата къде пари за 50лв
  • 13
    Уч
    ученик
    16 0
    14:29, 1 апр 2020
    затворете парламента нека да си седят там
  • 14
    Не
    нетестван
    15 -1
    15:01, 1 апр 2020
    тая маргаритова по-скромна от докторката делчева,тая поне 25лв,а другата 70 гонеше
    как не ви е срам,народа лудна,те за печалба мислят,че чак и от медицинския персонал искат
    ами утре като се разболеем,нали на тях ще разчитаме,ама кой да мисли..........АМАНННННН!!!!
    ДАЛАВЕРАДЖИИ,АЛЧНИ,КОРУМПИРАНИ
    за д-р Янев поне няма ли един тест без парички?
  • 15
    По
    Под карантина
    28 -1
    15:03, 1 апр 2020
    Под карантина съм от вчера. Така че, не всявайте паника и не вярвайте на тази мошеническа държава! Имам всички симптоми без температура. Свързах се с личния лекар следователно и със 112 а от там и със Спешна Помощ. Нямаш ли температура никой не те приема, а за правенето на тест звънях тази сутрин и на Живакова и на Маргаритова, и двете са кьорфишек! Никой никъде няма да ви направи тест! За щастие има къде да изпратя семейството си. Спазвайте карантината, не излизайте, носете маската и в къщи, пийте витамин В,С,Д, парацетамол, мед с лимон и джинджифил и го карайте на крак! Ще оцелеете, кураж на всички вас! Естествено за Хайдутите от Народното Събрание ще има и заплати, ще има и тестове, но защо си мисля че скоро ще има и протести и падания на Правителства в Европейски мащаб! Успех на всички и бъдете здрави!
    • Не
      нетестван
      14 -2
      16:34, 1 апр 2020
      До : под карантина
      господ да те пази! Не унивай,бори се и ще се оправиш.Късмет!!!!
    • и много много силни билкови чайове - за отхрачване - мента , маточина , мащерка , мента , лайка .... вместо вода 2-3 литра на ден
    • По
      Под карантина
      4 -1
      20:01, 1 апр 2020
      Благодаря ви, Дай Боже!
  • 16
    За
    Запознат
    7 -9
    17:29, 1 апр 2020
    Болницата е търговско дружество.Не е длъжна да тества никого без пари.Днес си правих тест при Маргаритова.Имах направление от личния ми лекар,защото имам грипоподобни симптоми.Много приятен и възпитан персонал и докторката ми обясни всичко за тестуването.От джипито разбрах,че тя е единствения вирусолог в областта.Аз предпочитам да си дам парите на специалисти,а не на разни съмнителни персони.Не си правете илюзии всички ,,прочути" хасковски лаборатории ще измекярстват на гърба на хората.
    • Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Дд
      дд
      4 -2
      18:07, 1 апр 2020
      Абе вие грипоподобните.Първо се научете,че не се пише ТЕСТУВАНЕ и второ,защо търсите тест,когато той не се налага? Къде тестват ,ей така по света?
      И второ, вече има лекари,които отказват тестове за ковид в Германия,но правят за другите типове ако искаш.
    • По
      Под карантина
      5 0
      18:26, 1 апр 2020
      Браво, откриваш топлата вода! Дори да е търговско дружество аз също предложих да си платя за теста, но като съм под карантина и ти като си запознат ела ако обичаш в къщи да ми направиш тест! Та аз екстрадирах семейството си на километри от дома!
    • 11
      11111
      6 -2
      19:34, 1 апр 2020
      След като плащаш данъци здравни отдръжки толове гражданска пренос на ел.енергия такса въздух такса за документи Държавата е длъжна да ти осигури сигурно квалифицирано и бързо без бюрокрация здравеопазване.Търговско дружество може да е една частна клиника но не и държавна...Това че управниците ни нямат кадърноста да ти предложат такова да се махат но докато има агнета ще има овчари вълкодави и вълци...а че е била умна и учтива и в магазините е така защото си клиент...а не пациент...
  • 17
    11
    11111
    4 -2
    19:58, 1 апр 2020
    Починалите майки и дъщеря от Благоевград били принудени да си платят тестовете за COVID-19. Това разказа тяхна роднина пред „gospodari.com“.

    Отгоре на всичко, макар и в тежко състояние, те не били приети веднага в болница, а пратени да си вървят вкъщи. Така се загубило ценно време за тяхното лечение, категорични са близките им. Ето какво разказа още сестрата на починалата по-възрастна жена, която въпреки, че е била в контакт с една от заразените, все още не е потърсена от здравните власти:
  • 18
    Пр
    Простотия до шия
    4 0
    23:20, 1 апр 2020
    СРАМ,СРАМ! Това е повече от абсурдно вече. На мед.лица,които без тях сме още по-загубени ще им искате по 35 лв за тест? А на 240-те горе може безплатно???
  • 19
    12
    123
    3 -1
    00:31, 2 апр 2020
    Защо държавата разрешава такива изнудвачи като Маргаритова да изнудват хората в извънаредно положение? Трябва държавата да конфискува цялата и лаборатория с тестовете на тия гладници.
    • Te
      Teko
      1 0
      09:50, 2 апр 2020
      Лабораторията не е на Маргаритова ,а е част от ДКЦ 1 , което е общинско дружество!
  • 20
    Та
    ТА
    0 0
    15:37, 14 апр 2020
    Тази др маргаритова и тя като др минка делчева добре ли е с главата защо мед работници трябва да се тестват безплатно това е резил за тях имат по няколко клинични лаборатории срамота за тези докторици
Последни новини