Отец Димитър Михайлов: И аз получих съобщението за появата на Богородица пред монасите на Атон. В беда повече хора се уповават на вярата.

"Короновирусът е пратен от Бог, за да се замислим как да продължим да живеем. Имитирахме добро."

Снощи десетки християни в Смолянско помазаха вратите се и сложиха кръстове на праговете си. СмолянБГвести попадна на множество постове в социалната мрежа, в които вярващите се питат един друг с какво точно да помажат и дали това е в разрез с християнските канони. Поводът за това е съобщение, което бързо се разпространяваше в социалните мрежи. В него се казва, че при вечерното бдение на монасите в Света Гора се явила Богородица и заръчала християните да помажат вратите си и да сложат кръст, за да ги пази.

„И аз получих това съобщение на месинджър. Изпратил ми го е свещеник от друг район, каза за СмолянБГвести отец Димитър Михайлов. Смолянският свещеник е категоричен, че такова официално послание от църквата няма.

„Но в това време на беда, хората търсят успокоение. Искат да се случи чудо. И когато нещо, което не струва пари, много усилия и време, те го правят. Няма лошо да помажеш вратата с елей или олио. Няма лошо да сложиш кръст на прага си. Още повече, че хората го направиха, защото са чели и църковните книги. В тях има такава история от 313 година. На Св. Константин Велики, преди да се покръсти, в съня му се явява Богородица и му казва, че кръстът ще го пази и води в битка. Той го изрисува даже по шлемовете на войниците и знамената. Воден от кръста, той побеждава в битките. Така че, това е познато на християните. Съобщението не е в разрез с църковните канони, не е суеверие. Но всъщност, вярата в Бог ни пази“, обясни още свещеника.

По думите му стана ясно, че заради страх от коронавируса малко смолянчани влизат в църквите. Свещениците не са спрели работа и правят редовните богослужения.

„Обаждат ми се постоянно хора да питат сега, като са забранени събираниия и трапези, какво точно да правят за 20, 40 дни за починали близки. Уплашени са хората. А страхът е страшно нещо. Не бива да се страхуваме. Забелязвам, че сега, когато сме в беда, вярата на хората става по-силна. Когато са спокойни, когато са здрави и няма пряка опасност, народът е друг. Сега, при опасността от болест, се връщат към вярата. Винаги е било така в историята. Ето, малко идват в църквата, защото се боят да не разболеят свой близък. Пазят съвестта си чиста, иначе как се преглъща, че ти си виновен твой най-близък човек да се разболее?!

За това е хубаво смолянчании да спазват мерките наложени в държавата, да бъдат дисциплинирани и да не изпадат в паника. Вярата ще ни спаси. За мен е приятно да виждам, като човек, че българският народ, който е смятан за по-разпуснат, всъщност показа голяма дисциплина. Спазват правилата, по-голямата част. Ето, виждам, улиците в Смолян са пусти. “

Отец Димитър вярва, че коронавирусът е пратен с промисъл.

„Бог ни изпрати тази болест, за да се замислим как да живеем от тук насетне. Ние, хората като цяло, загубихме равновесието и връзката си с природата, с Бог. Замърсяваме и унищожаваме всичко. Отдалечихме се един от друг, от семейството. Имитирахме добро. След изпитанието, дано спрем хората и държавите да си съперничим по между си, да злорадстваме. Да започнем да се усмихваме един друг и да се подкрепяме. А, виждате, че когато има беда това се случва. Колко много доброволци се появиха веднага. И аз, въпреки възрастта ми, бих се писал веднага доброволец, но се грижа за болната ми съпруга. Децата ни са в София и работят. “

Отецът призова смолянчани „в тези трудни времена да си помагаме един друг, да не сочим болните с пръст, да не се страхуваме и да се уповаваме на вярата. “

Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини