Ресторантьор: От „храната за вкъщи“ изкарваме по 30 лв. Дано да не ни изключат тока ..

    Това е прехраната на семейството ни, борим се за оцеляването си като всички в момента, а сметките си вървят“, така кратко описва ситуацията Татяна Трайчева. Тя е готвач и част от смолянският клуб на професионалните готвачи. Със съпругът й са собственици на една от най-посещаваните механи в Смолян. Заради коронавируса подобно на всички ресторанти и заведения за хранене са първите, които трябваше да затворят врати.

    Когато чухме, че здравният министър ни затваря първоначално изпаднахме в шок. От механата идват единствените ни приходи за семейството. И двамата със съпруга ми работим в нея. От механата храним двете си деца. От другаде нямаме никакви приходи. Три дни да не работим е страшно, а месец или по-дълго....не знам. Добре, че сме си изплатили кредитите и не плащаме наем, че иначе не ми се мисли. И преди коронавируса не сме били богати. Но знаеш, че колелото се върти, заведението изкарва пари, за сметки, за заплати, осигуровки и заделяш някой лев. Имаше достатъчно работа. Дори със съпруга ми не смогвахме и наехме сервитьорка и готвач. По празниците допълнително назначавахме хора.“

    Сега обаче ситуацията е коренно различна за Татяна и всички ресторантьори в града, които масово се ориентираха към доставка на храна за вкъщи.

    Смолянчани умеят да си готвят. Нямат навика да поръчват за вкъщи. Предимно пици или скара искат да им доставим. От това правя оборот средно около 50, 60 лв. От тях за нас остават около 20, 30 лв. Но те са много важни. Малко но нещо капе. Работя сама, няма работа за другите. Всяка стотинка я събирам за сметки. От миналият месец механата има 1200 лв. сметка за ток, водата е към 200 лв. Надявам се наистина срокът за плащане да е удължен с 10 дни както обявиха по медиите. В този срок ще успеем да съберем парите. За да платим тези сметки и осигуровките нашите и на персонала се наложи да вземем парите от „бурканбанк, в който събирахме железни левове. 300 лева събрахме от там“, казва с усмивка Таня.

    На въпрос при такъв нищожен оборот не е ли по-добре изцяло да затоври заведението, Татяна обяснява, че това е единственият начин да си платят рразходите.

    Семейството ни никъде не излиза, храним се от зареденото за механата. Не правим абсолютно никакви разходи. Може да са 20,30 лева но малко по-малко се събират. Иначе от къде и как?! Тук става въпрос за оцеляване, буквално!“

    Семейството е избрало да не съкрати персонала си от двама души. Плащат им осигуровки. Заплатите им смятат да набавят от държавата .

    Ще кандидатстваме за 60 % , които правителството обяви, че ще отпуска за нашия сектор . Персоналът ни иначе няма да има никакви приходи. Те са съгласни, виждат каква е ситуацията и разбират. Не можем да си позволим да загубим хората си. Толкова трудно се намира добър персонал. Ако съкратя например сервитьорката, това означава да загубя 50% от клиентите си. Тя е лицето на механата. Сега не идват на работа. Просто няма такава. Работя сама и се справям, така намаляме и разходите. Спазваме всички хигиенни норми, та и в повече“, допълва Татяна.

    По време на цялото интервю тя е заредена с положителна емоция. Споделя без да се оплаква. Татяна вярва, че и това ще мине, молят се да е по-бързо. Не иска да се замисля за страшните сценарии,които очакват нея и семейството й ако механата не отвори скоро. Вярва, че когато всичко  отмине смолянчани отново ще се върнат в семейната им механа, за нейните родопски специалитети. Убедена е , че тогава  леко по-леко всичко ще започне да се връща към нормалния си ритъм.

    Анелия Веселинова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини