Как да останем психически здрави по време на пандемия

Разпространението на коронавируса направи света много по-несигурен, а новините за пандемията сякаш са безспирни. Как човек може да защити психическото си здраве в такъв момент, съветва Би Би Си.

Ограничете новините

- ограничете времето, което прекарвате да четете или гледате неща, които не ви карат да се чувствате добре. Отделете определен момент от деня, в който да се информирате и се придържайте към него.

- дезинформацията може да влоши тревогите ви. Информирайте се само от достоверни източници - например държавните и здравните институции.

Оглушейте в социалните мрежи

- прекарвайте по-малко време в социалните мрежи.

- "заглушете" ключови думи, които могат да ви притеснят в "Туитър" и спрете да следвате акаунти, които ви напрягат

- изключете известията в "Уотсап" и скривайте постове във "Фейсбук", които допринасят за тревогите ви

Мийте си ръцете, но не прекалено

За хората с обсесивно-компулсивно разстройство, съветите за поддържане на хигиена могат да се окажат направо опасни за психическото им състояние. От благотворителната организация OCD Action съветват хората с този проблем да си зададат въпроса - дали в момента мият ръцете си, за да намалят риска от разпространение, или само за да се успокоят?

Останете свързани

Проверете дали имате телефоните и имейлите на хората, за които ви е грижа. Чувайте се редовно. И използвайте времето да свършите неща, които сте отлагали отдавна - да прочетете купена преди месеци книга, например.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини