Инспекторите по труда с масови проверки спазват ли се мерките в извънредното положение

Основните проверки, за които влизат в офисите на фирмите и предприятията инспекторите по труда от Хасково през този месец, са свързани с епидемичната обстановка и въведеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса у нас. Те са  насочени към контрола по изпълнение на мерките, но и към гарантирането на трудовите права на работниците в затруднените предприятия.

Дирекция „Инспекция по труда“ напомня на работодателите да уреждат трудовите правоотношенията с работниците и служителите си при стриктно спазване на законодателството. От местната служба по труда напомнят за влезлия в сила от 24 март Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, гласуван в Народното събрание  на 13-ти март. С него се дава възможност за по-голяма гъвкавост при прилагане на трудовото законодателство. Например в условията на извънредно положение работодателят може без съгласието на работника да му възложи временно надомна работа или работа от разстояние. Затова обаче трябва да бъде пусната официална заповед, в която да се определят и условията, които иначе се договарят в индивидуалния трудов договор.

Работодателят може да предостави и платен отпуск без съгласието на служителя си в условията на извънредно положение. За неплатен отпуск обаче е задължително да има искане от работника.

От Инспекцията по труда в Хасково напомня още, че работодателят може да уволни работници и служители под закрила само с тяхно предварително разрешение.

Предстои и приемането на Постановление на Министерския съвет, с което ще се уреди редът за предоставянето на компенсации в размер на 60% от осигурителния доход на работниците и служителите на работодатели, преустановили дейността на предприятието или на част от него заради мерките, свързани с извънредното положение.

Влезлите в сила наказателни 7 постановления през последния месец са за  за обща сума 9200 лв, съобщават още от Инспекцията.

Констатираните нарушения в региона на Хасково са 618,  от тях за осигуряване на здравето и безопасност при работа са засечени нередности в в 302 от случаите.  316 са нарушенията по трудови правоотношения.

Съставени са 17 акта. 

Приложените принудителни мерки на фирмите за  осигуряването на защита здравето на работниците им и осигуряването на  безопасност на работната среда са 613. Само преди дни инспекторите по труда от Хасково влязоха заедно с РЗИ на проверка в завод „Язаки” след протест на работниците там, че нямат осигурени от работодателя си защитни маски и ръкавици, които да използват при работата си. Бяха връчени няколко предписания, сред които и такива от ИТ за защита на здравето на служителите. По-късно от завода обявиха, че преустановяват работа.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

  • 1
    пак ще бием Мутрите и Бейовете
  • 2
    Уч
    учуден
    21 -1
    10:29, 28 мар 2020
    Инспекцията по труда официално направи изявление, че няма причини да спира работа "Язаки". Пък после когато се разбунтуваха хората завода спря. Защо ли така?
  • 3
    Ви
    вижте какво намерих
    32 -5
    10:29, 28 мар 2020
    Истината за Италия!

    Сега от първо лице искам да ви разкажа какво се случва в Италия , където живея почти 15 години .
    Всички четете това , което се случва тук . Кръвта ви се смразявва от цифрите на заразените и починалите .
    Аз няма да пиша за това. Телевизията и интернет не ви спестяват нищо.
    Аз ще ви разкажа това , което няма да намерите другаде .
    Давам ви моят отговор на въпроса….
    – Защо това се случва в Италия ?
    1. Италианците – млади и стари не разбират нищо от билки и лекуване с билки .
    Ние си берем разни полезни треви , сушим си ги и си варим зимата или при нужда чайове и разни по – дребни болежки си отиват бързо .
    2. Ние никога като ни засърби носа , не тръгваме да търсим лекаря да ни каже ….как да се почешем. На шкафчето на всеки италианец над 40 години има лист с дълъг списък от лекарства и подробно описание как да ги взема . за старите хора е абсолютно задължително сутрин обед и вече да пият по 4 – 5 вида витамини , стимулиращи средства и каквото ви дойде на ум. Когато мен ме попитат какви лекарства пием аз и дъщерями и както винаги отговорът е – никакви , остават изумени . С една дума нямат никаква имунна система .
    3. Ние си мием очите , като с шепи си плискаме лицето . Те си мокрят двата показалеца и си намокрят само очите , евентуално да си махнат гурелите .
    4. Ние като се къпем си мием и косата . Италианците считат че миенето на косата е деликатна работа и се къпят с шапки за баня . В зависимост от това колко са богати , бедни или стиснати – за косите им се грижи фризьор на седмица , две , месец , че и повече.
    5. Ние си чистим къщите . Те още от времето на римската империя се имат за богопомазани и за тази цел викат чужденци да им чистят . Отново в зависимост от богатство бедност или стиснатост … на различни интервали ….понякога прекалено дълги.
    6. Една българска майка ако трябва и с плесване , никога няма да разреши детето ѝ да сяда и се търкаля по земята в парка , на улицата , в черква , поликлиника или на някакво събиране. При италианците това е нещо абсолютно нормално и после си ги слагат с тези дрешки в количките…..
    7. Общоприето е в България децата да се грижат за възрастните си родители . Италианците наемат „баданти “ жени които живеят при родителите им и освен за тях се грижат и за домакинството и на младите…. защото са проявили милост да ги приемат. Това работят почти всички българки в Италия . Другият по съвременен вариянт е да ги пращат в сиропиталища. Истината е , че или 100 % или малко по- малко персоналът е от украинки , румънки , албанки и молдованки . И в двата случая обаче – чужденци . В тази изключително тежка ситуация чужденките си плюха на петите . След тях Бог прибра душите на обитателите на сиропиталищата и на много от изоставените стари хора.
    8. Като се приберем в къщи ние сме свикнали да си събуваме обувките пред входната врата или в антрето и да си обуваме домашни пантофи . Външните обувки остават в антрето в специално шкафче или полица.Италианците се разхождат обути навсякъде.
    Незнайно защо шкафчетата им за обувки се намират в спалнята и до там , ако все пак рекат да се преобуят отиват с външните обувки .
    9. За младежите а и за младите двойки е абсолютно нормално да сядат по земя , трева , стълби , пясък и после да стават и се разхождат даже без да се поотупат ….тук – там…
    10. Кучетата и котките са на почит и уважение в безобразно количество без хигиена и оставяни да правят каквото си искат …по легла , маси , столове , канапета . Разбира се имат разни чудодейни помагала да махат косми и мръсотии- но не ги използват непрекъснато.
    11. Прословутата средиземноморска или италианска диета е хубава , но не я спазват . Сутрин кафе . На обяд паста шута , вечер – минестроне и прошуто крудо . В превод , на обяд макарони с домати , вечер дребни макарони със зеленчуци и суров свински бут с подправки .
    12. Пият малко вино и никакъв твърд алкохол . Ако някой бараба италианец сутрин в бара му капнат 2 – 3 капки граппа – ракия в кафето – минава за алкохолик . Както знаете , това е най- сигурният дезинфектант в момента .
    13. Философи . Всички философстват , пък чакат някой някъде да им свърши работата . Още си носят навиците на … Империя Романа наследници на която се явяват.
    Свършвам до тук .
    ИНЖЕНЕР ДИМКА МАРИНОВА – ОТ 15 ГОДИНИ НА РАБОТА В ИТАЛИЯ
    • 🇮🇹
      🇮🇹
      3 -15
      11:40, 28 мар 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ма
      Мария
      16 -2
      13:19, 28 мар 2020
      Те и гърците са същата напаст
    • Ам
      АмериканскиХойКосмат
      0 -3
      13:36, 28 мар 2020
      Правилно е писала Димка че е
      (Само) на работа в Италия
      .....
    • То
      Тони
      6 0
      14:53, 28 мар 2020
      Точно така е !
    • Dd
      dd
      8 -1
      17:22, 28 мар 2020
      Не си ли задавате въпроса,защо те са уж лоши,но богати,а ние хубави и бедни.Дори им слугуваме.
      Сега ще ви кажа,какво би написала една италианка за българите.

      „Българите за нищо не стават.Много са тъпи.Работят,като волове и се оставят други да им крадът труда.Собствената им държава прилича на кочина.Всичко там е разрушено и пълно с боклуци.Нямат болници.Мафиот управлява държавата им,краде ги явно,но те си го обичат.Много са кротки,за нищо не протестират.Ядат боклуците на Европа.Горят боклуците на Европа.Умират най.много в света,а тръгнали на нас да ни дават акъл.„
      Първо да си оправим къщичката и тогава да се занимаваме с другите.
  • 4
    Бо
    Бонго
    14 -5
    10:43, 28 мар 2020
    Добре де,защо не позволяват на хората да се разходят из парка,а позволяват да се събират пред магазина по 10 човека!
  • 5
    Пу
    Пурко
    11 -1
    11:27, 28 мар 2020
    Туй за неплатените отпуски хубаво да го смелят работодателите и да престанат да тормозят работниците си
  • 6
    Kr
    Kremi
    7 -4
    14:49, 28 мар 2020
    За мен всички които не работят трябва да са в неплатен а не държавните в платен а частника откъде да вземе пари да плаща
  • 7
    Ви
    Вили
    9 -2
    15:17, 28 мар 2020
    Завод Мир защо работи Тия възрастни лелки не ги ли е страх
  • 8
    Ми
    Мили Ванили
    5 -3
    17:15, 28 мар 2020
    Еми не може заради някакъв си грип,и трима умрели от седем милиона,всичко да спре!Тия хора няма да умират от глад.
  • 9
    Ве
    Веселин
    9 -2
    17:15, 28 мар 2020
    Коронавирусът не отнема повече животи отколкото наркотиците, алкохола, цигарите и нездравословният начин на живот… Рак, диабет, сърдечно-съдови заболявание и т.н. и т.н…
    Гледайте по-малко новини и четете по-малко негативни статии!
    Насочете се към онова, което провокира у вас положителни и градивни емоции… Хранете се здравословно, спортувайте, смейте се!
    Не позволявайте да ви контролират тези, които печелят съзнателно от вашият страх, липса на информираност и воля!
  • 10
    Па
    Пантелей
    5 -3
    17:17, 28 мар 2020
    Вирусът не е страшен, страшен е страхът на хората. Просто не мога да осмисля как политпропогандата с един мърляв грипоподобен вирус докара промяна в народопсихологията на българите! Обясниш ли на нищия, че животът му (единственото, което има) е застрашен, и той забравя всичко друго. Обявиха ни, че сме пътници, и ние се наредихме на опашка да си купиме билети. С маски, естествено. И на поне 2 м. помежду ни…
  • 11
    Ма
    маркс
    8 -2
    17:36, 28 мар 2020
    който иска да работи не трябва да му се пречи , трябва да се пречи на този , който иска да краде.
  • 12
    Ва
    Васко
    1 0
    23:49, 28 мар 2020
    Тая служба трябва да я закрият, искат само излишна бумащина.
Последни новини