Ген. Мутафчийски: Три вида тестове за установяване на коронавирус се използват на различен етап

Три вида тестове за установяване на коронавирус могат да се използват на различен етап от епидемията, каза на брифинг началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Има три начина за установяване на болните, като единственият достоверен начин е с PCR тест, който е бавен, изисква апаратура и много добре обучен персонал. В България, при пълен капацитет на лабораториите, може да се установяват 1000-1200 случая дневно, което значи, че ще трябват около 30 хиляди теста месечно. Цената би била 930 хиляди лева на месец. В поръчката, извършена в ЕК за България са отделени 600 хиляди такива теста.

Следващият начин за идентифициране на заразен е с флуросцентен имуно-хроматографски метод на базата на антиген, който е върху повърхността на вируса. Пробата се взима по същия начин, но идентифицирането става за около 5 минути, а сега се разработват и тестове, каквито са тестовете за бременност. Тези тестове ще дадат възможност да се популяризират масово, така че предвиждаме да могат да се правят до 20 хиляди дневно. Това означава, че за месец трябва да се правят около 300 хиляди теста, които ще са около 10 млн.лв. месечно.

Когато сме установили, че епидемията е достигнала своя връх, започват анти-тяло базираните тестове. Те могат да установят колко са заболели /преболедували - бел-ред./ без да разберат. Тогава се предвижда да се правят до 40 хиляди на ден, което е около 10 млн.лв. на месец.

Първият вид тест е важен, защото има безспорен и достоверен резултат. Вторият вид тестове също е важен, защото открива новозаболели и става бързо, може да се използва освен за стандартните групи - реално болни, медицински персонал контактен и развил симптоматика, контактни от първи ред със симптоматика.

Вторият тест може да се прави на търговци, на работещи в аптеки, полицаи, държавни чиновници, застрахователи, банкови служители, транспортни работници, работещи в промишлеността. Тези тестове се предвижда да бъдат правени в рискови групи - за откриване на новозаболели.

Третият тип тестове - бързи тестове, са важни, но за след втората половина на епидемията, за да дадат реалната снимка, която показва колко са придобили имунитет. Това ще даде основата, за да се освобождават мерките една по една и за съживяване на обществения живот и икономиката.
Ако в първия етап се набляга на по-скъпите тестове, които ще натоварят сметката, то във втория етап тестовете са по-евтини.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Жо
    Жоро
    3 -1
    14:54, 27 мар 2020
    кънчо стойчев и михаил константинов са забелязани да правят бързи социологически тестове за корона вирус, с които да се докаже, че под мъдрото ръководство на първият партиен и държавен ръководител г-н Борисов и неговите лакеи, България е изпреварила всички в превенцията на корона вируса нищоправейки, а в имитацията си на икономически и социални мерки няма стигане, и всички световни лидери спешно търсят да се сдобият с такъв прост и търпелив народ, телевизионно управляем и безсмъртен.
    Да очакваш от правителството на борисов, да бъде адекватно и честно в криза е като да очакваш от телефонен измамник да се разкая и да ти върне парите, макар че, като се замисля, в това конкретно сравнение второто звучи много по- оптимистично и вероятно от първото.
    Обществото ни преживява тежка масова приматизация, вече 11 г.
    Трупа учени от герп са доказали, че корона вируса е полезен за българите.
  • 2
    Да
    Дамян
    0 0
    19:29, 27 мар 2020
    Ей на това се казва да викаш на черното бяло.И да,корона вируса ни помогна да разберем кой работи за хората и кой - за партията столетница.
Последни новини