Когато не можеш да отидеш на театър, театърът идва при теб

Изображение 1 от 3

    Днес е 27 март. Празнува театърът!

    Международният ден на театралите, хасковският театър „Иван Димов” ще отбележи с премиерни видеа на част от най-хубавите си спектакли.

    Актьорите от местната трупа направиха обръщение към зрителите си с анонс за предстоящия видео онлайн театрален маратон днес.

    „Скъпи приятели, по обективни причини, няма да можем да го отпразнуваме с Вас, нашата публика! Няма да чуем аплодисментите Ви, смеха Ви, да усетим тъгата, щастието и възторга, това което е най-голямата награда за един артист, това биха били фойерверките за празника ни!

    Но това не ни пречи да Ви подарим нашето изкуство и така заедно да бъдем отново в прегръдките на Мелпомена.”

    Актьорите призовават: Бъдете здрави! Ще се видим отново, скоро, в салона на театъра!

    Драматургът на театъра в Хасково Елин Рахнев също поздрави колегите си от екипа и зрителите:

    "Театърът е път – паметен. съкровен.  Път в синтаксиса на сълзата, в поречието на усмивката. Театърът е път сред хребетите на сърцето, сред алвеолите на тъгата. Път в безвремието. Той е отсечка от сънища и викове, от мълчания и пориви, от белези и гърчове. Той е движение, което издължава изгревите и залезите, отвява хоризонти. Път, в който можеш да намериш себе си, но може и да се загубиш в плантации от нови светове. Път, в който  сърцето ти може да излезе на километри от теб, на векове и епохи от теб. Да нямаш сърце.  Театърът  е път – ритуален, единствен, който може да размести всичките ти клетки, аорти, вени. Да направи от организма ти птица в просторите на простора, да разлисти в теб всичките ти мълчания и сказания. Път – величествен и приказен  - антология на всичките ни утопии и надежди, футуристична версия на всичките ни версии. Театърът е път – изпълнен със сказания и митове, в който можеш да изтлееш или да се разпериш. Да се отдалечиш от времето и света , или просто да ги събереш в ирисите си. Той е всичко онова, което може да те накара, да се разграничиш от всичките си значения, да пренебрегнеш всичките си мнения, да се родиш отново. Да не си се раждал. Театърът е път–магичен и светъл, една от крайните точки на всички житейски процесии. Отправна точка към несъществуващи сезони. Той е всичко нова, което  може да те накара да се саморазрушиш или възкръснеш, да изтлееш или разцъфтиш. Той просто е едно съвършено продължение на сърцето. Театърът е път сред ромона на дъжда, в гръмотевицата на бурите, в процепите на вятъра, в съня на чучулигата, в деколтето на историята, в епикризата на душите. Нека ние сме пътя…”    

    А богатата театрална онлайн програма днес включва спектакли, както за деца, така и за възрастни.

    Линковете към видеата ще  бъдат публикувани на официалната Фейсбук страница на театъра.

    Първият спектакъл, който ще бъде излъчен-„Безумна нощ”, е с начало 12 часа.

    Haskovo.net

       

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини