Нови 12 случая на COVID-19 у нас, общият брой заболели е 276

Броят на заразените с коронавирус в страната вече е 276. На брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи за още 12 нови случая на инфектирани с COVID-19 в България.

Новите случаи са установени през нощта. За изминалото денонощие общо са 33, уточни ген. Мутафчийски.

Новите градове от вчера са Кърджали и Хасково. В Бургас са потвърдени 3 проби - на жена на 22 години и две деца на 3, най-младият пациент с коронавирус у нас, и на 8 години. Децата са контактни лица на лекар с коронавирус. Жената е пътувала във Великобритания.

В Пловдив има четири случая в болница "Свети Пантелеймон" - мъж на 50 години, две жени на 56 и 58 години, и мъж на 62 години от РЗИ-Пловдив.

Има втори случай за деня в Инфекциозна болница в София, каза още Мутафчийски. Става дума за мъж на 36 години, има и три амбулаторни случая. Общо 4 са случаите в тази болница.

В Кюстендил е установен един мъж на 57 години.

Пациентите, които са интубирани, остават без промяна в състоянието си, но няма нови критични случаи.

Столичната болница "Св. Ана" е под карантина и се дезинфекцира.

В болниците в цялата страна за епидемията от коронавирус са подготвени 7473 легла, от които 1137 в София. В страната има 1347 интензивни легла, които имат аспиратори, от тях 518 са в София, посочи ген. Мутафчийски.

Вече са готови препоръките за освобождаване на болни и диагностицирани с коронавирус, които са в добро общо клинично състояние и с подобрени клинични показатели. Те ще престояват в домашна карантина и на 21-я ден ще бъде извършена процедурата по потвърждаване, каза  ген. Мутафчийски. Обмисляме идеята за препоръка - ако в едно семейство е установен инфектиран с коронавирус, да се смята цялото семейство под карантина като вирусоносители, допълни началникът на щаба.

На въпрос за ромските общности, дали има много заразени в Сливен, ген. Мутафчийски отговори с въпрос "В кое време живеем?" и припомни указанията на СЗО да не се сочат конкретни общности, раси, малцинства, във връзка със заразата. В Сливен има един заразен, каза ген. Мутафчийски.

Катерим се нагоре във заболеваемостта, всеки ден имаме 10% ръст, не сме стигнали пика.

На въпрос за армията, където са събрани много хора без защитни средства, ген. Мутафчийски категорично заяви, че това е армията - както Народното събрание, там хората не са се събрали за удоволствие, те имат мисия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини