Загубата на обоняние може да е симптом на коронавируса, заявиха специалисти

Всеки, който има внезапна загуба на обоняние, може да е "скрит носител" на коронавируса, дори и да няма други симптоми, според доказателства, събрани от водещи ринолози във Великобритания, пише  Business Insider.

В Южна Корея, Китай и Италия около една трета от пациентите, които са тествали положително за COVID-19, също са съобщили за загуба на обоняние, известна като анозмия или хипозмия, заявяват водещи експерти по уши, нос и гърло в Обединеното кралство.

"В Южна Корея, където тестовете са били по-широко прилагани, 30 процента от пациентите, които са тествани положително, са имали анозмия като основен представителен симптом при иначе леки случаи", заяви президентът на Британското ринологично дружество Клеър Хопкинс в съвместно изявление с президента на Асоциацията по оториноларингология професор Нирмал Кумар.

Професорите казват, че много пациенти по света, които са тествани положително за COVID-19, са имали само симптоми на загуба на обоняние и вкус, без по-често признатите симптоми висока температура и кашлица.

"Има бързо нарастващ брой съобщения за значително увеличение на броя на пациентите, представящи анозмия при липса на други симптоми“, се казва в изявлението.

"Иран отчете внезапно увеличение на случаите на изолирана анозмия. Много колеги от САЩ, Франция и Северна Италия имат същия опит."

Липсата на други признати симптоми в тези случаи може да означава, че е малко вероятно да бъдат тествани и изолирани, което означава, че те биха могли да допринесат за бързото разпространение на болестта в световен мащаб.

"Тези пациенти може да са някои от досега скритите носители, които са улеснили бързото разпространение на COVID-19", добавиха те.

Младите хора може да не проявяват общи симптоми на коронавирус
Професор Кумар каза пред Sky News, че по-специално по-младите пациенти могат да демонстрират само загуба на миризма или вкус, без да демонстрират по-общопризнатите коронавирусни симптоми на висока температура и постоянна кашлица.

Професорите призоваха всеки, който представи симптомите на загуба на вкус или мирис, да се самоизолира за седем дни, за да предотврати по-нататъшното разпространение на болестта.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    ба' Иван
    0 0
    13:41, 23 мар 2020
    Внезапната безпричинна ерекция е също симптом на коронавируса.
Последни новини