62 са заразените от коронавирус в България към 17 часа на 16 март

62 са заразените от коронавирус в България, показа информацията на Националния оперативен щаб към 17 часа на 16 март.

Във ВМА от всички, дали положителни проби, 4-ма са на домашно лечение.

Във ВМА има 10 пациенти, в "Пирогов" 2-ма, в " Александорвска" -2, в Плевен - четирима, в Габрово - двама.

Днес болен с положителен от Лом сам е пристигнал за лечение в "Александровска болница" в София. Не е върнат, но това е грубо нарушение на правилата за инфекциозини болести. Прокуратурата вероятно се е самосезирала, каза ген. Мутафчийски.

В Националната референтна лаборатория днес има 6 положителни проби от 142 направени. Към момента не е пристигнала проба от Благоевград. 

Ген. Мутафчийски бе категоричен, че потвърдената информация за положителни проби за наличие на коронавирус се дава само и единствено от Националния оперативен щаб. Нито регионалните здравни инспекции, нито областните управители, кметовете могат да дадат подобна информация.

От днес гражданите на Франция, Германия, Швейцария и Нидерландия са под задължителна домашна карантина, заяви главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев. Пристигналите в Германия подписват декларация, където се поема задължението за карантина и носене наказателна отговорност, уточни той.

В света 173 00 са случаите на заразени с коронавирус. Смъртните случаи са 6660. В Румъния има скок с 19 случая и там общо са 158. В Гърция са 331, в Австрия и Белгия има над 1000 случая.

8794 случая има вече в Испания.

Хронологията у нас:

8 март - първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март - потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март - двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март - седмата положителна проба

11 март - първа жертва в България

12 март - нови 16 положителни проби, общо 23

13 март - 7 нови положителни проби, общо 31

14 март - втора жертва на коронавируса

14 март - нови 10 положителни проби, общо 41

15 март - 8 нови установени, 51 общо.

16 март - 1 установен у нас, британски гражданин

16 март - 1 българин в Сингапур, 62 установени.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Да
    дайте повече информация
    9 0
    18:30, 16 мар 2020
    Този последния българин дето са го писали защо ли изобщо са го писали.Той е българин по националност но живее в Сингапур и скоро не е бил в България.Така че не знам защо изобщо го броят.Информирали са ги че има заразен такъв човек, но толкова.Освен това се чудя в края на краищата някой вече преболедуваха ли го този коронавирус.Има ли изписани?Такава информация няма.А броят хора дето изобщо не живеят в българия и нашата здравна система не ги лекува.Научаваме също и колко са починалите, а не научаваме колко са на апаратно дишане към момента.
  • 2
    Ин
    Интересно
    9 0
    20:16, 16 мар 2020
    Интересно защо щаба не се интересува от народа. Защо например не се направи проверка на завод "Язаки" до Димитровград, където работниците работят без маски, без ръкавици и са нагъсто в затворени помещения. Такива ли са указанията на този щаб. Трябва ли децата ни да работят при тези условия въпреки препоръките за работа при КОВИД-19. Има ли РЗИ в област Хасково и защо не прави проверки там и си затваря очите.
  • 3
    Мн
    Много лъжите
    2 -3
    20:44, 16 мар 2020
    Само лъжи.Само лъжи.
Последни новини