Тери Пратчет: Твърди се, че животът на човек преминава на лента пред очите му преди да умре. Това е вярно. Нарича се Живот

Навършват се 5 години, откакто ни напусна фентъзи геният Сър Tери Пратчет (1948–2015). Той загуби битката с болестта Алцхаймер, а литературният свят се раздели с един от най-острите си умове. Любимата и най-популярна поредица „Светът на диска”, която включва 41 романа, се превърна в негова емблема и бестселър с над 90 млн. продадени екземпляра. .

Пратчет се утвърждава като любимец на почитателите на хумора и фентъзи жанра, през 90-те години е най-продаваният автор в историята на Великобритания, а книгите му бележат световно признание и са преведени на 37 езика.

Роден е в селото Форти Грийн, което днес е част от Бейкънсфийлд, графство Бъкингамшър, Великобритания на 28 април 1948 година. От 1959 г. учи във висше техническо училище в Уайкъмб. Първият му публикуван разказ е „The Hades Business“ и излиза в училищното списание през 1961 г., а две години по-късно в професионално издание. След това напуска училище и се заема с журналистика. Неговият първи роман „Килимените хора“ (The Carpet People) е публикуван през 1971 година. Първата книга от поредицата „Светът на Диска“ (Discworld) — „Цветът на магията“ („The Colour of Magic“) излиза през 1983 година. Оттогава издава средно по две книги на година. Общо поредицата включва 41 романа, като последният – „Овчарската корона" (“The Shepard’s Crown”) излиза посмъртно през август 2015 г.

През 1998 г. на Пратчет е присъден орден на Британската империя „в служба на литературата”. В добавка е посветен в рицарство през 2009 г.

Феновете на Пратчет обаче, ще ви кажат, че любимият им писател е много повече от това – той е цяла вселена, събрала в себе си стотици микровселени, които с невероятно чувство за хумор (което не е за всеки!), обрисуват съвременния свят, в който ние имаме късмета да сме се родили. Тери Пратчет улавя по неповторим начин абсурда на безграничната човешка алчност, високомерие и интелектуална бедност. Книгите му сякаш са написани на таен език, в който всяка дума има своето значение отвъд стандартното, тя е код, който ни препраща към друга житейска действителност. Британецът не само изгражда нови светове, но и гради мостове между тях и старите. Творчеството му поддържа живо нещо, което с отминаването на детството изглежда забравяме: играта е път към истината.

Нека не забравяме, че "фентъзито е като велоалгометър за мисълта. Не може да те отведе никъде, но тренира мускула, с който може да стигнеш навсякъде".

Мъдри мисли от Тери Пратчет

"Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака."

"Хаосът се намира в изобилие тъкмо там, където някой се опитва да въведе ред. И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-способен организатор."

"Бе забелязал и известна прилика между секса и готварското изкуство. Хората се увличат и по двете, понякога си купуват дебели книги, пълни със сложни рецепти и занимателни картинки, и огладнеят ли достатъчно, започват да творят невероятни пиршества... във въображението си. А за вечеря се задоволяват с пържени яйца и картофки, стига да са свястно приготвени и да има малко салатка от домати."

"Никога недей да забравяш, че тълпата, която днес ръкопляска на коронацията ти, е същата тълпа, която утре ще ръкопляска на обезглавяването ти. Хората обичат да има шоу."

"Лъжата може да обиколи света, преди истината да си обуе ботушите."

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."

„Проблемът с това да имаш отворено съзнание е, че всеки иска да бърка и пъха най-различни неща в него.“

„Дай на човека огън и ще го стоплиш за ден. Запали огън в него и ще го стоплиш за цял живот.“

„Историите, изискващи въображение, често дразнят тези, които нямат такова.“

„Времето е като наркотик – ако прекалиш, ще те убие.“

„Мъдростта идва с опита. Опитът идва от липсата на мъдрост.“

„Няма смисъл да правиш нещо, ако някой, някъде, не му се иска да не го направиш.“

„Не го мисли като умиране, а като тръгване по-рано, за да избегнем трафика.“

„Ще подкрепям много повече хората да мислят нестандартно, когато бъдат открити доказателства, че са започнали да мислят поне стандартно.“

„Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.“

„Върви слух, че съм открил Бог. Това е невъзможно, защото ми е повече от трудно да открия ключовете си, а има емпирично доказателство, че те съществуват.“

„Има моменти в живота, когато човек трябва да държи здраво и да не пуска. Балоните са измислени, за да учат децата на това.“

„Във всеки стар човек се крие младеж, който се чуди какво се е случило.“

„Ако не превърнеш живота си в твоята собствена история, ще си останеш само част от историята на някой друг.“

„Лудостта е заразна.“

"В древните времена котките са били почитани като богове. Те си спомнят това."

"Някои типове са готови да направят всякаква идиотщина от чисто любопитство какъв ще бъде резултатът. Ако сте сложили голям превключвател в дъното на затънтена пещера и сте написали на стената "Превключвател за края на света. МОЛЯ, НЕ ПИПАЙТЕ!", боята дори не би успяла да изсъхне."

"Твърди се, че животът на човек преминава на лента пред очите му преди да умре. Това е вярно. Нарича се Живот."

"И какво биха били хората без любов? – "РЯДКОСТ", отговори Смъртта."

Източник: knigomania.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини