Българска фирма разработва молекула за лечение на коронавирус

    Българска фирма разработва молекула за лечение на коронавирус. Това съобщи по време на съвместното заседание на МС и националния щаб за Ковид-19 заместник-председателят на Надзорния съвет на “София Тех Парк” Костадин Петков.

    Фирмата е „Микра 21“ и от четири години разработва микромолекула за обработка на коронавируси от различни типове.

    „Това е българска разработка 100 %. Фирмата вече има и положителни становища от две лаборатории в Щатите и една в Белгия, където разработката е изпратена за първа сертификация“, уточни Петков. При създалата се ситуация ще се ускорят процедурите по изпитване. Петков посочи, че примерът Борисов е поел ангажимента да съдейства чрез контактите си на европейско ниво да се ускорят процедурите по изпитване. До два месеца може да се започне и клиничното изпитание на тази микромолекула, отбеляза Костадин Петков.

    Той коментира, че с пускането в действие до края на годината на суперкомпютъра ще може да се моделира точно и предвижда последиците от подобни ситуации, като създалата се с коронавируса.

    По време на заседанието проф. д-р Павлина Долашка от Институт по Органична Химия с Център по Фитохимияи от института за полимери, подкрепян от правителството и различни европейски програми с 24 млн.лв., представи и разработка за подобряване на  качеството на маските.

    Става въпрос за разработка на нанониво-активен въглен, който е отпаден продукт от костилките на кайсии. Тестван е за почистване на рани, бактерии и вируси.

    Премиерът Борисов обясни на заседанието, че при организацията за производството на защитни маски, се оказало, че за ефективността им е необходимо влагането на активен въглен, за който се оказало, че е дефицит.

    Първият опит за спекула и опит за контрабанда на маски е засечен тази вечер, обяви премиерът. Осуетен е опит 7500 маски да  бъдат изнесени от България. Заради този случай Борисов нареди „Максимум да се затегнат границите!“.

    Два тира с маски и защитни облекла се очаква да пристигнат днес от Турция, посочи още той по време на заседанието. „Това е жест на приятелство от Турция към България, защото те също имат забрана за износ на предпазни средства.“, отбеляза министър-председателят.

    Той информира, че МЗ изкупува всички налични маски. Те ще бъдат раздадени на служителите от всички държавни служби.

    „Няма смисъл от истерия, всичко се прави за да може хората а са максимално спокойни.“, отново предупреди Борисов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      1
      1
      1 0
      19:38, 10 мар 2020
      Браво!!!
    • 2
      ВБ
      В България моята родина
      0 0
      06:48, 11 мар 2020
      За съжаление се произвеждат само ***** и от време на време по някоя и друга ******. Същите сме като макетата. Хвалипръцковци. Все пак сме от едно семе
    Последни новини