Българска фирма разработва молекула за лечение на коронавирус

  Българска фирма разработва молекула за лечение на коронавирус. Това съобщи по време на съвместното заседание на МС и националния щаб за Ковид-19 заместник-председателят на Надзорния съвет на “София Тех Парк” Костадин Петков.

  Фирмата е „Микра 21“ и от четири години разработва микромолекула за обработка на коронавируси от различни типове.

  „Това е българска разработка 100 %. Фирмата вече има и положителни становища от две лаборатории в Щатите и една в Белгия, където разработката е изпратена за първа сертификация“, уточни Петков. При създалата се ситуация ще се ускорят процедурите по изпитване. Петков посочи, че примерът Борисов е поел ангажимента да съдейства чрез контактите си на европейско ниво да се ускорят процедурите по изпитване. До два месеца може да се започне и клиничното изпитание на тази микромолекула, отбеляза Костадин Петков.

  Той коментира, че с пускането в действие до края на годината на суперкомпютъра ще може да се моделира точно и предвижда последиците от подобни ситуации, като създалата се с коронавируса.

  По време на заседанието проф. д-р Павлина Долашка от Институт по Органична Химия с Център по Фитохимияи от института за полимери, подкрепян от правителството и различни европейски програми с 24 млн.лв., представи и разработка за подобряване на  качеството на маските.

  Става въпрос за разработка на нанониво-активен въглен, който е отпаден продукт от костилките на кайсии. Тестван е за почистване на рани, бактерии и вируси.

  Премиерът Борисов обясни на заседанието, че при организацията за производството на защитни маски, се оказало, че за ефективността им е необходимо влагането на активен въглен, за който се оказало, че е дефицит.

  Първият опит за спекула и опит за контрабанда на маски е засечен тази вечер, обяви премиерът. Осуетен е опит 7500 маски да  бъдат изнесени от България. Заради този случай Борисов нареди „Максимум да се затегнат границите!“.

  Два тира с маски и защитни облекла се очаква да пристигнат днес от Турция, посочи още той по време на заседанието. „Това е жест на приятелство от Турция към България, защото те също имат забрана за износ на предпазни средства.“, отбеляза министър-председателят.

  Той информира, че МЗ изкупува всички налични маски. Те ще бъдат раздадени на служителите от всички държавни служби.

  „Няма смисъл от истерия, всичко се прави за да може хората а са максимално спокойни.“, отново предупреди Борисов.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   1
   1
   1 0
   19:38, 10 мар 2020
   Браво!!!
  • 2
   ВБ
   В България моята родина
   0 0
   06:48, 11 мар 2020
   За съжаление се произвеждат само лайна и от време на време по някоя и друга пръдня. Същите сме като макетата. Хвалипръцковци. Все пак сме от едно семе

  Хороскоп за 10.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
  10 апр 2020
  Последни новини