Изненадващ случай - трансплантирани на жена ръце добиват нейния цвят на кожата

Изображение 1 от 2

  Лекари в Индия стават свидетели на необичаен случай, когато ръцете, трансплантирани на пациентка, придобиват същия цвят като останалата част от кожата й няколко години след операцията.

  Шрея Сиданагоуда (Shreya Siddanagowda) получава трансплантация на ръце през 2017 г., когато е едва на 19 години, в болница Амрита в щата Керала в Индия. Трансплантацията се налага след като момичето претърпява автобусна катастрофа, довела до ампутацията и на двете й ръце. Тя получава нови длани и предмишници и малка част над лакътя от наскоро починал мъж. Освен, че ръцете са с малко по-тъмен тон на кожата от тялото на пациентката, трансплантацията е съвсем успешна и това е първата подобна операция в Азия.  

  Сега, когато Шрея е на 21 години, ръцете й са придобили по-светъл тон, съответстващ на останалата част от кожата й, съобщава вестник The Indian Express. Лекарите й не са напълно сигурни как се е случило това, тъй като има много малко информация за подобни случаи. 

  Специалистите наблюдават развитието на случая на Шрея и се надяват да го опишат в научна публикация. Тяхното предположение е, че състоянието е свързано с производството на меланин, естественият пигмент, даващ цвят на кожата и косата. Друго обяснение би могло да е "естествена" промяна в цвета на кожата на донора с времето.

  "Надяваме се да публикуваме два случая на трансплантация на ръце в научно списание. Ще отнеме време. Следим промяната на цвета в случая на Шрея, но имаме нужда от повече доказателства, за да разберем промяната във формата на пръстите и ръцете", разказва пред вестника д-р Субраманиа Ийер, завеждащ звеното по пластична и реконструктивна хирургия в института Амрита.

  "Афгански войник, който получи трансплантация на двете ръце тук от донор мъж, също отбеляза лека промяна в тона на кожата, но загина в Афганистан миналата седмица. Не успяхме да документираме много".

  По-малко от 100 трансплантации на ръце са направени в света през последните 25 години и само девет случая включват и части от мишницата, така че липсва много информация по въпроса. Тази операция е и от донор мъж на жена, което е можело да усложни още повече ситуацията. 

  Операцията е и изключително сложна, дори в сравнение с другите трансплантации. Тя продължава 13 часа и включва екип от 20 хирурзи и 16 анестезиолози. За сравнение, трансплантацията на сърце обикновено продължава 4 до 6 часа. 

  Шрея се наслаждава на резултата, без значение от промяната на цвета. Тя се справя отлично и със следването, пишейки изпитите си на ръка.

  "Не знам как се случи промяната. Но ги чувствам като своите ръце сега. Тонът на кожата беше много тъмен след трансплантацията, не че това някога ме е притеснявало, но сега съвпада с моята кожа", добавя пациентката. 

  Източник: nauka.offnews.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   За
   защо да е изненадващо
   1 0
   11:53, 10 мар 2020
   Нейното тяло храни тази нова кожа.Нейният мозък изпраща импулси и команди като към всяка друга част от нейното тяло.Защо да е странно, според мен е съвсем естествено даже.Отнело е време, но нейният организъм си ги е припознал.

  Хороскоп за 02.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
  02 юни 2020
  Последни новини