Караниколов: Имамe екшън-план с хипермаркетите да се спре паниката с презапасяване с храни

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни в ефира на NOVA телевизия, че правителството има екшън-план съвместно с големите вериги хранителни магазини и аптеки да се спре паническото презапасяване заради опастността от разпространяването на епидемията от коронавирус.

Караниколов увери, че са предприети мерки, за да не останем без хранителни продукти, както и без медикаменти. 
„Най-страшният сценарий е да продължи разпространението на коронавируса в целия свят“, заяви Караниколов. 

Министър Караниколов потвърди, че в някои страни в ЕС има паника и презареждане. Той обаче увери, че у нас има екшън план, изготвен съвместно с големите вериги магазини и аптеките и в случай на нужда ще се ограничи купуването на определен вид стоки от първа необходимост, за да се избегне спекулация. Относно хранителните продукти министърът увери хората, че не трябва да имат притеснение, тъй като засега са пълни и складовете, и държавният резерв. 

Най-ценното за всички ще бъде работодателите да запазят работниците си здрави, посочи още министърът на икономиката. Относно дали ще се стигне до затваряне на градове, Караниколов заяви, че ако се стигне до бум, може и това да стане.

„Всяка една община сама трябва да прецени дали има необходимост да затвори детски градини и ясли. Има различни мнения – някои казват, че в детската градина има персонал, а вкъщи е друго. Нека не създаваме паника“, каза още Караниколов.

„България работи така, както се работи във всички други държави преди и след появяването на случай на коронавирус”, посочи още той. 

Караниколов увери, че е било направено всичко необходимо, преди заболяването да бъде констатирано при български гражданин, и не изключи да се предприемат и по-строги мерки, ако се отчете по-сериозен пик на заразата. 

Относно затварянето на културни институции и забраната на масови мероприятия от страна на държавата, но не и затварянето на моловете, Караниколов подчерта, че е задължение на всеки член на обществото как да защити себе си и останалите хора. 

„Не може да сложиш контролен орган до всеки гражданин, всеки човек трябва да има разбирането, че трябва да защити себе си и обществото”, категоричен бе той. 

„Сигурен съм, че всички болници ще реорганизират дейността си, дайте време да се създаде организация, ние не знаехме къде ще е първият случай, сега ще се пренасочат сили натам”, посочи министърът на икономиката. 

Относно ситуация, при която жена с нужда от химиотерапия е била върната, а на друга не е било позволено да купи лекарства за левкемия, министърът подчерта, че не трябва да се допуска вследствие на вируса и карантините да не се обслужват хора, нуждаещи се от жизненоважно лечение. 

„Обмисляхме облекчаването на водния режим в Перник още на 3-ти март, преди да има коронавурс у нас. Имах разговори с кмета и с областния управител на града. Аз подкрепям такова предложение”, каза още министърът на икономиката Емил Караниколов в студиото на „Здравей, България”.

„Днес чакаме последния камион с последните 105 м тръби. Т.е. до утре или вдругиден трябва да сме ги приключили и да започнем дезинфекция. Пускаме водата от „Белмекен”, каза още той и допълни: „В момента Перник харчи между 22 и 25 000 куб.вода на денонощие. Ако пуснем и София, това не пречи и от язовир „Студена” да се пускат между 12 и 15 000 куб.”.

„Язовирът в момента се пълни сериозно. Приветствам това решение. Природата го позволява”, категоричен бе Емил Караниколов. 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3 0
    13:07, 9 мар 2020
    Къде хахото видя паническо презапасяване !?
Последни новини