Трима космически туристи ще летят със SpaceX до МКС

SpaceX в четвъртък обяви партньорство за изпращането на трима туристи до Международната космическа станция (ISS), първото частно пътуване от повече от десетилетие.

Компанията на Илон Мъск е подписала договор с Axiom Space за превоз на туристите заедно с командир с една от неговите капсули Crew Dragon през втората половина на 2021 година.

Изпълнителният директор на Axiom Майкъл Суфредини заяви, че полетът "ще представлява преломен момент в похода към универсален и рутинен достъп до космоса“. Той не разкри ценоразписа.

Цената на изстрелването на ракета SpaceX Falcon 9 е около 60 милиона долара и с разходите, свързани с изграждането на нова капсула, цената на проекта може да надхвърли 100 милиона долара. Следователно вероятно билетът ще струва десетки милиони долари.

Осем космически туристи досега са летяли до МКС с руските ракети "Союз" с компанията Space Adventures.

Първият беше Денис Тито, който плати 20 милиона долара за осемчасов престой на МКС през 2001 г. Последният космически турист бе основателят на Cirque du Soleil Гай Лалиберте през 2009 г.

Миналия месец SpaceX обяви партньорство с Space Adventures, за да изпрати четирима туристи в по-далечна орбита от всеки частен посетител досега.

Тази мисия се предвижда и най-рано в края на 2021 г., но по-вероятно 2022 година.

Други компании, занимаващи се с космически туризъм, са Virgin Galactic на Ричард Брансън и Blue Origin на Джеф Безос. И двете разработват кораби, които да изпращат туристи отвъд границата с космоса (80 километра или 100 километра, в зависимост от начина, по който всеки го определя).

Цените на билетите за Virgin започваха от 250 000 долара, когато за първи път бяха пуснати в продажба в средата на 2000-те.

Предложението на SpaceX е далеч по-амбициозно и ще използва същата ракета Falcon 9 за многократна употреба, която пуска спътници в космоса и изпраща астронавти на МКС.

Boeing разработва и капсула за екипаж, наречена Starliner, също с намерението да транспортира американските астронавти до МКС.

Подобно на SpaceX, Boeing предвижда изпращането на туристи в космоса, но развитието на програмата е възпрепятствано от големи проблеми, които доведоха до предсрочното прекратяване на неуспешен тестов полет през декември.

Източник: Phys

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини