Древни оганизми били свързани в мрежа преди 500 млн. години

Изображение 1 от 3

    Преди нашия еон, преди първата му епоха Камбрий, когато животът на Земята избуява, странни и малко познати създания превземали големи територии от океанското дъно. 

    Преди повече от 500 милиона години, в епоха наречена Едиакарий, животни без уста, черва, ръце, крака или репродуктивни органи доминираха на морското дъно в продължение на милиони години. Учените нямат обяснения как са успели. Част от техния успех може да се дължи на "социална мрежа" от нишки, подобни на струни, свързващи отделни членове, предполага ново проучване.

    Някои от най-ранните животни на Земята може би са използвали мрежи, за да комуникират помежду си, да споделят хранителни вещества и евентуално да се възпроизвеждат.

    В проучване, публикувано в четвъртък (5 март) в списанието Current Biology, изследователите описват стотици ренджморфи (Rangeomorph) - причудливи, папратовидни животни, които живеели в големи колонии на дъното на океана от преди около 571 милиона до 541 милиона години - вкаменени по крайбрежието на Нюфаундленд, Канада. 

    За изненада на екипа, изглежда, че много от изкопаемите образци са свързани помежду си с дълги нишки, подобни на струни, които никога не са били виждани сред животните на тази възраст. Отделни нишки се простирали навсякъде, дълги от няколко сантиметра до 4 метра и свързвали диапазони от седем различни вида, образувайки онова, което водещият автор на проучването Александър Лю нарича примитивна "социална мрежа" от обитатели на морските дълбини.

    "Изглежда тези организми са успели бързо да колонизират морското дъно и често виждаме един доминиращ вид", казва в изявление Лю, професор от катедрата по земни науки в Кеймбридж. "Тези нишки могат да обяснят как са успели да направят това."

    Учените смятат, че съществата пасивно изсмуквали хранителни вещества от водата, използвайки симетрични клони, подобни на листа. Техните методи са работили добре, очевидно, тъй като колониите им доминират огромни участъци от морското дъно в продължение на 30 милиона години. Различните видове варирали на дължина - от по-малки от 2 см до 2 метра, а някои имали физически променена форма, за да се възползват по-добре от хранителните вещества, налични около тях. 

    Тъй като тези животни никога не са се помръдвали от мястото си, вкаменелостите включват цели колонии на съществата, запазени, тъй като всъщност са живели. Когато Лю и неговите колеги открили фосилизираните нишки, свързващи животни на 38 различни разкопки, станало ясно, че тази жилава "мрежа" играе важна роля за свързването на отделните членове на колонията.

    Тази роля обаче остава загадка. Нишките може би са помогнали за стабилизирането на членовете на колонията срещу силни течения, хипотезират авторите, превръщайки всяка колония в своеобразна жива пикетна ограда. Може би нишките са били използвани за прехвърляне на хранителни вещества от животни към животни, както днешните дървета, свързани в корените, могат да споделят ресурси. Или може би връзките са били инструмент за клонална репродукция, вид асексуална репродукция, при която родителският организъм създава множество еднакви клонове от себе си. 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини