Медицинските сестри не мърдат от Партийния дом, НСО ги убеждава

Петте медицински сестри, които вчера нахлуха в Партийния дом по време на Здравна комисия и заплашиха, че ще спят там, докато исканията им не бъдат изпълнени, продължават да са в сградата на Народното събрание след бурна нощ и сблъсък с НСО.

Това са организаторката на протеста на медицински сестри Мая Илиева, придружена от Бойка Анастасова, Надежда Маргинова, Димитрия Димитрова и Мариета Шарапчиева.

Сестрите разказаха какво се е случило, след като медиите си тръгнаха около 20 ч. снощи.

Те са били посетени от представители на НСО, които охраняват сградата на Партийния дом, били са изпратени двама психолози и им е донесена храна и вода и са били предупредени, че могат да останат в сградата до 22 ч. Сестрите са отказали да изпълнят нарежданията и са били оставени в зала 130, където се провежда Здравна комисия.

Около 4 ч. обаче, по думите им, в залата нахлуват "20 яки мъжаги".

"Те дойдоха на юруш и се спуснаха върху нас. Мен ме блъснаха, а нея започнаха да я дърпат, за да я свалят през прозореца", разказа Димитрия Димитрова. От думите й стана ясно обаче, че през нощта те са били посещавани от НСО на няколко пъти, за да разговарят с тях да напуснат доброволно сградата.

След това те са били посетени от шефа на НСО ген. Красимир Станчев, с който са водили "нормален" диалог.

В 4 ч. през нощта обаче охраната влязла в залата и загасила осветлението, тогава сестрите се изплашили и решили, че ще им пуснат димки и затова решили да излязат на прозорците, а едната от сестрите обявила, че ако я нападнат, ще скочи през прозореца.

Шефът на НСО обясни, че при такава заплаха те трябва да предприемат всички необходими мерки, за да се предотврати инцидент.

Затова охраната - по неговите думи - 10 човека с него самия - са влезли в залата и са започнали да убеждават мед.сестрите да влязат. От видео, заснето от служител на парламента, се вижда, че охраната започва да убеждава сестрите, но те започват да се дърпат и да лежат по земята. Началникът на НСО Красимир Станчев дори е излязъл на перваза, за да разговаря с качените по прозорците сестри. Там няколко часа стоя сестра Бойка Атанасова.

Мед.сестрите смятат, че това е било нападение, а НСО твърди, че те са искали просто да ги свалят от прозорците.

"Казаха ни, слезте да се стоплите влезете вътре и ние глупаците повярвахме", разказва сестра Димитрова. "И в един момент те нахлуха, 20 човека", добави тя.

Истинският екшън се случва в 7 ч., когато охраната започва да сваля жените от прозорците и тогава при дърпането, те получават малки рани по ръцете.

Видимо, нито една от мед.сестрите няма нито една рана или травма.

В момента сестрите са в залата и нямат никакво намерение да си тръгват, чакат представители на властта и най-малко депутатите от Здравна комисия. "Защото ако ни изведат, ние няма да влезем в нито една сграда на властта повече", казват сестрите.

Шефът на НСО има намерение да ги убеждава отново да излязат от залата и няма намерение да предприема нищо, освен да води диалог с тях.

В залата с тях вече стои и бившият омбудсман Мая Манолова.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ра
    Рали
    1 -2
    13:52, 6 мар 2020
    Кога сестрите ще разберат,че това ренде Манолова ги използва.Няма начин на всички сестри да се вдигнат еднакво заплатите , поради това,че са различно натоварени.Социалистическата уравниловка свърши, само дето Мая не е разбрала.
Последни новини