Медицински сестри барикадирани в парламента. Протестираща на перваза на прозореца

Пет протестиращи медицински сестри прекараха нощта в сградата на парламента. Те се барикадираха там късно снощи и твърдят, че ще останат без краен срок. Обявили са и гладна стачка, съобщи Нова телевизия.

Напрежението ескалира след като една от сестрите - Бойка Анастасова излезе тази сутрин през прозореца и застана на перваза на втория етаж на сградата на бившия Партиен дом, застрашавайки живота си.

Тя проведе интервю на живо за Би Ти Ви като каза, че е била блъскана от охраната и няма доверие на Националната служба за охрана, чиито служители излязоха на перваза в опит да я приберат. Сред тях беше и шефът на службата ген. Красимир Станчев.

Сестрите са останали в сградата вчера след приключването на заседание на здравната комисия. Твърдят, че актът им не е бил планиран предварително, информира Нова телевизия.

След около час, прекаран навън, Анастасова се прибра в сградата, а пред журналисти каза, че е бягала от охранителите, които нахлули сутринта при протестиращите.

"Нямам никаква гаранция ,че тези хора не биха злоупотребили с мъжката си сила", каза тя и показа наранената си до кръв ръка. Каза, че е слязла от перваза едва след като е видяла, че и журналистите са в сградата, чието присъствие гарантирало нейната сигурност. Тя подчерта, че исканията на протестиращите медици - по-добри условия на труд и адекватно възнаграждение, не са изпълнени от здравното министерство.

Заради участието си в предишните протести на медиците Анастасова, която е физиотерапевт в "Пирогов" беше наказана от директора Асен Балтов със "забележка", защото според него уронвала престижа на лечебното заведение. Тогава гилдията я защити.

Вижте видеото, заснето от Атанасова на перваза на Народното събрание и разпространено чрез профила й във "Фейсбук".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини