Макет показва възстановка на Перперикон, ще ни представя в Брюксел

Изображение 1 от 5

    Макет представя възстановка на скалния град на траките Перперикон и ще ни представя не само пред туристи, но и пред света. Днес той бе експониран и презентиран  пред журналисти и граждани от проф.Николай Овчаров и кметът инж.Хасан Азис във фойаето на Общинска администрация, където ще бъде позициониран на първо време. Очаква се да заеме място в посетителския център на Перперикон, когато той бъде готов. Макетът може да се разглобява и да се представя не само в България , но и по света. Една от очакваните дестинации е европейската столица Брюксел.

     Проф.Никалай Овчаров съобщи, че макетът е работен в продължение на година и половина от екипа на арх.Съни Съневски. Той е коствал много усилия. Наложило се дори да бъде преправян по настояване на проф.Овчаров. Туристите ще имат възможност да придобият завършена представа за Перперикон и по- конкретно за неговия Акропол в античния период. Представени са укрепителните съоръжения и храмове от периода III-IV в от Хр..Показани са и раннохристиянски постройки. За Средновековието ще има отделен макет.

      Макетът струва 36 000 лв.с ДДС. Той е част от усилията на общината да създаде от Перперикон завършен туристически продукт, посочи от своя страна кметът инж.Хасан Азис.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини