МРРБ: Тол системата стартира на най-ниските цени, с отсрочка за превозвачите

Това е най-мащабната реформа в пътния сектор от 20 години насам. Това цели генериране на повече приходи за пътищата. До момента тази тежест беше поета от леките автомобили, а сега вече тя ще бъдат поета и от тежкотоварните автомобили.

По думите й тази реформа освен икономически ползи, ще изведе и сивия сектор с по-добър контрол, като системата ще има връзка с МВР и митници.

Регионалният министър потвърди за пореден път, че тол системата е в техническа готовност за търговска експлоатация от 1 март.

Аврамова поясни, че досега са изпълнени всички искания на превозвачите, като са направени отстъпки по отношение на обхвата на тол системата и намаляването на тарифите.

Стартираме с най-ниските тарифи в Европа за тежкотоварните автомобилите, както и с най-малкия обхват, подчерта министърът.

Тя обясни, че според бранша ще бъдат постигнати приходи от 450 млн. лв. с тези тарифи и с този обхват на системата. Според нея обаче тази цел няма да бъде постигната и затова ще наблюдават развитието на тол системата и ако се наложи от 1 юни ще бъдат направени промени.

Петя Аврамова е категорична, че трябва да има надпартиен консенсус за тол системата.

Има икономически и политически интереси, от всяко искане на превозвачите опозицията се опитват да извлече политически дивиденти, изтъкна регионалният министър.

Тя призова превозвачите да пътуват с маршрутни карти до 27 март, докогато премиерът даде срок на превозвачите да се оправят с доставчиците на услуги. 

По отношение на премахването на винетките за някои райони, министър Аврамова припомни, че винетната система е въведена от 2005 г. и оттогава работи с обхвата, с който е в момента, добавяни са единствено нови отсечки.

Новият начин на контрол, които сме въвели притесни хората, които са карали без винетки, добави регионалния министър.

И в студиото на БиТиВи зам.-министър Николай Нанков заяви, че тол системата няма да бъде отлагана, ще тръгне на 1 март и то с функционалностите, които се предлагат в момента. Нанков припомни срещата с превозвачите от януари месец, когато на мъжка дума са се договорили за пробен период от три месеца. Ако за тези месеци не се събере сумата от 100 млн. лв. от трафика, ще трябва да се преразгледа системата.

Нанков подчерта, че разчита на коректното отношение на бизнеса в този момент.

"Знаем от какви ценови диапазони започнахме, знам какви са сега - за тежкотоварен автомобил над 12 т - 10 ст. на км, 1 ст. на автобус. Първоначалните разчети бяха за около милиард приходи. Сега годишният ни план е 450 млн. лв. от тол такси, ако не успеем в рамките на три месеца от старта на тол системата да съберем около 100 млн. лв. означава, че ще преразгледаме както обхвата на пътищата, така и тарифите", допълни ресорният зам.-министър.

Нанков припомни и всички отстъпки, които са направени до момента на превозвачите, като заяви, че се надява най-накрая да не се окажат напълно безплатни всички републикански пътища и изобщо пътищата в страната.

Нанков посочи, че за това са се разбрали с превозвачите още през януари и разчита да спазят думата си да не протестират, ако заложената сума не бъде събрана.

"Това е най-важната реформа на транспортния сектор в рамките на настоящия мандат - леките автомобили да плащат по-малко от тежкотоварните, а не както е в момента, заяви Нанков.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини