Разследват в района на Маджарово за отровен Белоглав лешояд

Белоглав лешояд е намерен мъртъв от екипа на Българското дружество за защита на птиците тази сутрин близо до маджаровското село Малко Брягово.

Следата към мъртвата птица хванало куче, обучено за борба с отровите. Съмнението на орнитолозите е, че белоглавият лешоядът, който е рядка и защитена от закона птица, най-вероятно е отровен.

Николай Терзиев от БДЗП- Хасково и специално обученото куче Барс претърсиха района, съобщават още орнитолозите. Обходили са около 2 километра около мястото, където е открита птицата, за да търсят дали няма и други отровени животни. „Има вероятност, разбира се, птицата да е паднала от естествена смърт, но това не ми се вярва, защото тялото й беше в неестествена форма, сякаш се е влачила. Освен това нямаше и следи от заболяване при огледа. Възможно е обаче и отровота да не е била разхвърляна изобщо на това място. Ако лещоядът е поел малко от нея има възможност дори да прелети известно разстояние преди да падне“, разказа Ники Терзиев. Той предполага, че вероятно става въпрос за разхвърлена отрова за хищници-чакали и лисици. Това обаче ще докаже разследването.

На място е имало и полиция, която води разследване по случая. В екипа са участвали униформени от Маджарово и РПУ-Харманли. Те са взели и трупа на птицата, който ще бъде изпратен за изследване.

Лешоядът е възрастен, маркиран с GPS-GSM предавател, благодарение на който екололозите са успели да разберат, че нещо се е случило с него. „Още снощи уловихме сигналите, които идваха от едно и също място, а това е белег, че птицата не се движи. Затова излязохме и на претърсването днес“, разказа Николай Терзиев.

Миналата година по същото време и на същото място екипът на Дружеството откри също загинал, най-вероятно заради отравяне, белоглав лешояд. Тогава обаче не се е доказало предположението им, припомни орнитологът.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ам
    Американски КурКосмат
    0 -1
    01:59, 27 фев 2020
    Миналото лято по-обиколих около центъра ... Пълен кучкарник :))
    ....
    А лешояда най - вероятно са го убили злато-търсачите от Дънди-Прешъс Метълс :))
    ....
    И като говорим за "екокатастрофи " водата от старите рудници се излива в Арда край Маджарово заедно със тежките метали , обаче Гробарите и Ходжите им не мерят :))
Последни новини