Стив Джобс за идеите, бизнеса и смъртта

На 24 февруари преди 65 години е роден Стив Джобс, човекът който превърна тийнейджърската си мечта в бизнес империята на бъдещето.

На 1 април 1976 г. заедно с приятеля си от детство Стив Возняк регистрират Apple Computer. За отхапаната ябълка бившият вицепрезидент на компанията Жан-Луи Гаси казва: "Не може да се мечтаете за по-добър символ на греха, знанието, надеждата и анархията", така говори за известната отхапана ябълка.

Ето и няколко цитати от Стив Джобс:

Да бъда най-богатият човек в гробищата не означава нищо за мен… Да заспивам вечер с мисълта, че сме създали нещо прекрасно… ето това има значение.

Времето ни е ограничено, затова не трябва да живеем чужд живот. Не трябва да позволяваме гласът на чуждите мнения да заглушава собствения ни.

Моят бизнес модел са "Бийтълс". Те са били четири момчета, които са държали негативните си страни под контрол. Балансирали са се един друг и общото е било много повече от сумата от отделните части. Ето така виждам аз бизнеса, великите неща никога не се правят от един човек, те се правят от група хора.

Мисля, че един от най-ценните ресурси, с които разполагаме, е свободното ни време.

Никой не иска да умре! Дори хората, които искат да отидат в Рая, не искат да умрат и да отидат там. Въпреки това, смъртта е крайна спирка, която очаква всеки от нас. Никой не я е избегнал. И така трябва да бъде, защото смъртта е най-доброто изобретение на живота. Тя е агентът на промяната.

Гордея се както с нещата, които сме направили, така и с много от нещата, които не сме. Иновацията е да кажеш "не" на хиляда неща.

Не се замислям много на колко години съм. Ставам сутрин и това е нов ден.

Хората казват, че трябва да влагаш много страст в това, което правиш. Абсолютно вярно е. Причината е, че работата е толкова трудна, че без страст всеки рационален човек би се отказал.

Уволнението ми от Apple беше най-хубавото нещо, което можеше да ми се случи. Тежестта да бъда успешен беше заменена с лекотата отново да бъда новак. Освободи ме да вляза в един от най-креативните периоди в живота ми.

Когато наемам нови хора, най-важният въпрос за мен е, дали ще се влюбят в Apple? Защото ако това се случи, всичко друго ще се нареди само.

Единственият начин да вършиш отлична работа е да обичаш това, което правиш. Ако не сте го открили още, продължавайте да търсите! Не се примирявайте! И както при всички въпроси, свързани със сърцето, то ще ви подскаже кога сте го намерили."

Това е една от моите мантри - яснота и опростеност. Простото може да бъде по-трудно от сложното. Трябва много упорито да работиш, за да прочистиш мисленето си така, че да създадеш нещо просто. Но в края на краищата си заслужава, защото веднъж озовеш ли се там, можеш да местиш планини.

Мисля, че ако правиш нещо и то се получи много добре, тогава трябва да отидеш и направиш нещо друго, което да е чудесно, а не да почиваш на старите лаври. Просто мисли какво е следващото.

Ако не си го намерил, продължавай да търсиш. Не се примирявай. Както с всичко останало, свързано със сърцето, като го намериш, ще разбереш, че е това. И като всяка чудесна връзка става по-добре и по-добре с напредъка на времето.

Не приемайте всичко толкова насериозно. Ако искате да живеете живота си креативно, като творец, не се обръщайте назад. Трябва да притежавате волята да обърнете гръб на това, което сте правили, и на човека, който сте били.

Креативността е просто да свържеш точките. Когато питаш креативните хора как са направили нещо, те се чувстват малко гузни, защото не са го направили, а просто са видели нещо. Просто на тях им е изглеждало очевидно.

След като работата ще заеме по-голямата част от живота ти, единственият начин да бъдеш напълно доволен, е да я вършиш наистина добре.

Иновацията е това, което различава лидера от последователя.

Любимите ми неща не струват пари. Повече от ясно е, че не притежаваме нищо по-ценно от времето.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини