Васил Божков пазел криминалната си регистрация като трофей

Документът за криминална регистрация на Васил Божков е оригинален и е отпреди 1989 г. Това обяви главният прокурор Иван Гешев от Благоевград, където се провежда масирана проверка.

„Това е бланка за кримирегистрация, лицето е осъдено два пъти и след това си е прибрало в касата оригинален документ като артефакт. То си е помислило, че е по-силно от държавата и си е оставило трофей", каза Гешев.

"Получих разпореждане от спецпрокуратурата. Разпоредил съм спешна проверка до края на деня. Би трябвало да има две оригинални бланки - едната е в СДВР и е потвърдено, а другата не е открита и вероятно е същата (от касата на Васил Божков). Нейното място не е в касата, а във въпросното звено на МВР. Ще назнача по-подробна проверка", заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Гешев допълни, че документите за екстрадиция на бизнесмена вече са в Обединените арабски емирства и оттук нататък всичко е в ръцете на местните власти.

По отношение на намерените в офиса артефакти в кутии от обувки, найлонови пликове и кашони Иван Гешев коментира: 

"Ясно е, че ако бяха регистрирани, ако бяха законно придобити, нямаше да се съхраняват по този начин.
Хората си защитават това, което са получили и което е откраднато от българската земя. И го правят чрез
медиите."

Главният прокурор заяви, че проверката на приватизационния процес от прехода ще започне с най-големите сделки и какви пари са влезли в държавата като активи. „Ще започнем от най-големите активи. Ще се върви на етапи – по 10-20 фирми. След като са проверени от ДАНС и има събрана информация от Сметната палата, Министерството на икономиката и Министерството на финансите, тя ще бъде подавана в прокуратурата и ще бъде оповестена публично”, съобщи шефът на държавното обвинение.

Коментари в сайта

Последни новини