Автопортрет на Владимир Димитров – Майстора гостува в галерия „Станка Димитрова“

По повод 138 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора, в Художествен отдел „Станка Димитрова“ към РИМ – Кърджали, гостува един от най-емблематичните му автопортрети. Картината е от фонда на СГХГ и може да бъде видяна в Кърджали до 30 юни 2020 г.

Владимир Димитров – Майстора е роден на 1.02.1882 г. в с. Фролош, Кюстендилски окръг. Завършва живопис в Държавното художествени индустриално училище в София при проф. Ив. Мърквичка. Запознава се с изкуството на световноизвестните галерии в Италия, Америка, Англия, Германия, Австрия, Белгия, Полша, СССР, Китай. През 1909 г. заминава за Венеция и гледа творбите на биеналето. През последните години от учението му в Рисувалното училище го наричат „Майстора” заради проявените способности и честата употреба от самия него на това звание към своите колеги. Рисува изключително битови композиции. От времето на Балканската и Първата световна война е оставил и множество рисунки с туш и акварел от фронта.

 Той е един от най-ярките самобитни български художници, близък с изкуството си до живота и бита на народа. Вълнува се от красотата на родната земя и от декоративния стил на народното изкуство. Създава цяла галерия от характерни национални образи на селяни, селянки и девойки, претворени с неповторимо художествено майсторство, както и на техния труд, народни обичаи и празненства. С националния си характер неговото изкуство е оставило дълбоки следи в нашата живопис. През дългия си деен творчески път е уредил 8 самостоятелни изложби. Участва в редица международни и колективни изложби в чужбина (САЩ, Германия, Италия, Чехословакия, СССР, Китай, Индия, Полша, Румъния, Белгия и др.) Редовно  участва във всички ОХИ на СБХ. Творбите му са разпръснати в много държавни и частни сбирки у нас и в чужбина. Най-голям брой творби от Майстора притежават НХГ и художествената галерия в Кюстендил, която носи неговото име. Творби от него имат и галериите в Бургас, Варна, Пловдив, Плевен, Русе, Шумен, Видин, Велико Търново, Сливен, Казанлък, Търговище, Габрово, Карлово, Враца, Ловеч, Кърджали, Стражица. Поради големите му заслуги към родното изкуство е удостоен със званието „Заслужил художник” (1950), „Народен художник” (1952). Лауреат е на Димитровска награда. Майстора умира на 29.09.1960 г. в София.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини