Музеят се обзаведе със 100-годишен хладилник от къщата на Пулеви

    Хладилник на поне 100 години в идеално състояние ще бъде реставриран в РИМ-Хасково и впоследствие ще бъде изложен в някоя от експозициите.

    Хладилникът, който по-скоро е хладилен шкаф, понеже охладителната му част е действала с кубове лед, поставяни в него, а не с елекричество, е бил сред оборудването в къщата на един от най-заможните хасковски родове-тютюнопроизводителите Пулеви.

    Сградата беше продадена наскоро ще бъде разрушена, а на нейно място ще се строи ново здание. Най-ценните предмети са прибрани от наследниците на Пулеви, а новите собственици на парцела решили останалото в къщата да бъде дарено на музея, обясни директорът на РИМ -Хасково Пенко Добрев.

    Заедно с прототипа на съвременните хладилници, в музея влизат още: ваза, кутия за пикник и двукрилен гардероб със запазена автентична орнаментика, както и телевизор „Опера“.

    Всички предмети ще бъдат реставрирани, а за дарителите ще има грамоти.

    Най-интересният от предметите определено е хладилникът. Пенко Добрев казва, че нямат точна датировка откога е той, със сигурност обаче е отпреди 9-ти септември 1944 година. В музея предполагат и че е възможно да е от още по-ранен период-от началото на 20-ти век.

    При реставрацията е възможно и да бъдат открити някакви белези за момента на производството му. Със сигурност обаче за времето си тази вещ е била лукс, казва Добрев. В долната му част има врата и етажерки. В горната част има по-малко отделение, което е играело ролята на фризер. Има отвор с капак отгоре, където се е слагало калъп лед във вътрешност, облицована с метал. Има и тръба, откъдето да изтича водата, когато ледът се стопи. Вратите се затварят с метални закопчалки. Хладилният шкаф е държан по принцип в зимника на къщата, където е най-хладното място.

    Историците от музея в Хасково предполагат, че вероятно ледените блокове са взимани от някоя от фабриките в Хасково или от дюкян, където са правени по химически път с амониева селитра.

    Всичко тепърва предстои да се изяснява. Но със сигурност, казва Пенко Добрев, хладилният шкаф е доста интересен и е много любопитна придобивка за Музея в Хасково, защото не е нещо, което може да се види в много музейни колекции.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Са
      само питам
      10 -12
      18:57, 19 фев 2020
      Тоя Пенко какво прави там?
      • Пе
        Пеев
        4 -7
        23:05, 19 фев 2020
        Търси салама....
    • 2
      Ам
      Американски КурКосмат
      9 -8
      23:18, 19 фев 2020
      Докато Пулеви са се кефели, работничките им - деца на 12-13 години са умирали като мухи в тютюневите складове
      ....
      Янко Бабата Янев е съвременен пример за яхане на раята с неговите шивачки
    • 3
      Ха
      Хасковлия
      5 0
      08:25, 20 фев 2020
      За коя сграда става въпрос?
      • 12
        123
        0 0
        10:04, 20 фев 2020
        Сградата още не е съборена.
      • Ха
        Хасковлия
        0 0
        10:05, 20 фев 2020
        До зала "Спартак"
    • 4
      До
      Доволен
      7 0
      10:26, 20 фев 2020
      Браво на директора!
    • 5
      Ив
      Иван Райчев
      1 -2
      12:48, 20 фев 2020
      Хладилника е руски и е от края на 50-та година. Имам го същия!
      • Mu
        museum
        4 0
        14:24, 20 фев 2020
        С цялото ми уважение, но това е шкаф, а не електроуред. СССР може да е всичко, но в края на 50-те и те произвеждат електроуреди, а не ледени шкафове...
    Последни новини