Оставиха в ареста беглец от Турция, осъден за наркотрафик

Изображение 1 от 2

    61-годишен турски гражданин, издирван от Интерпол в Турция, е арестуван в Хасково.

    Демир Демиркол е търсен с червена бюлетина по искане на прокуратурата в Истанбул. Причина за това е, че той трябва да доизтърпи присъда от близо 23 години и половина затвор за подготовка за наркотрафик на около 24 кг хероин. Наказанието му е наложено през юли 2013 г. Престъплението е извършено на 12 декември 2007 г. и 13 декември 2007 г., в Истанбул.

    Той е изтърпял малка част от наказанието в затворническо общежитие, но е бил пуснат в отпуск и не се върнал повече. Така на 14 януари 2016 г. е издадена национална заповед за задържане, тъй като турският гражданин трябва да изтърпи останалата част от наказанието си - 19 години, 3 месеца и 16 дни затвор.

    В петък миналата седмица обаче е бил арестуван в Хасково. Днес прокурорът по делото Николай Трендафилов поиска съдът да наложи на Демир мярка „временно задържане“ за срок до 40 дни.

    Пред съда турският гражданин заяви, че се безпокои да се върне в родината си, тъй като животът му там ще бъде застрашен по религиозни причини.

    Съдия Ана Петкова от Окръжния съд в Хасково обаче уважи искането на държавното обвинение и отхвърли като голословни твърденията на Демир за заплаха за живота му. Той ще остане в ареста до 40 дни като в през това време съдебните власти в Турция трябва да изпратят молбата за екстрадицията му. Тогава ще се пристъпи към същинското съдебно производство по искането за предаването му.

    Днешното определение на съда подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини