От двама силни мъже, станаха трима, a Батман е само един

В България има нов властови играч и ситуация - това е фигурата на главния прокурор Иван Гешев. Това установява анализатора Андрей Райчев, който в студиото на Нова телевизия припомни, че само за няколко месеца тази фигура се е наместила в публичното пространство достатъчно видимо, след като години наред хората дори и името на главния прокурор не знаеха. От двама силни мъже, станаха трима, посочи Райчев, визирайки президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Преди тази констатация, Райчев разказа анекдот с диалог между деца, които и двете искат да са Батман, въпреки че Батман е само един.

Според Райчев с действията и думите си Иван Гешев се обособява като отделен властови център, а идеята, че Гешев е зависим не се потвърждава. Дори и по често възрастови съображения той е политик от новото поколение, допълни Райчев и призова - гледайте Гешев и вижте политика от ново поколение. Според анализатора той е еманципиран, с друг стил и друг начин на мислене. "Като се изцепи да не се дават съвети на прокуратурата или нещо друго, представете си какви сила дава на местния прокурор", заяви Андрей Райчев, макар и да призна, че лично според него главният прокурор не може да се изказва с толкова емоции. "Ако млъкне обаче ще стане още по-страшно."

Социологът отклони въпроса за изваждането на СРС-та, като се позова на това, че българското общество е свикнало да се вадят записи при битка между големите. Има според него възможност този път да се излезе от тази схема и ако главният прокурор продължи в тази посока, "ще излезе такава смръдня" - "освен ако не се случи нещо много лошо". Какво "много лошо" Андрей Райчев обаче бе категоричен, че не иска да изказва.

В студиото беше и Георги Харизанов от Института за дясна политика, според когото най-непредвидим във войната между институциите е държавният глава. Президентът Румен Радев се опитва в да се изкара в аванс като жертва след разпространените от прокуратурата записи между него и шефа на ВВС, а твърденията, че ДАНС подслушва българския президент са дълбоко неверни.

Според Харизанов голямата щета е президентът да нарича проверка на Антикорупционната комисия "простотия" и това е нелепо. Харизанов нападна президента и заради усърдието му да пита премиера защо ДАНС подслушва държавния глава, но не отговаря на въпроси за институцията, която е под негово командване - НСО. Според Харизанов Иван Гешев не е малко изнервен от съветите към прокуратурата, които се дават в последно време.

Както и Андрей Райчев, така и Георги Харизанов не отговориха на въпрос защо има СРС-та за корупция във воеонновъздушните сили, но няма за нарушенията в областта на хазарта.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини