Нова дясна партия иска да разбие статуквото и да хвърли камък в блатото

Бившият заместник-председател на "Движение България на гражданите" (ДБГ) Найден Зеленогорски основава нова дясна политическа партия - ПП "Достойнството на един народ" (ДЕН). Другите участници в партията са Пеню Пенев, Виолета Донева, Ангел Диков, Филип Симеонов и Йордан Василев.

Основната идея на новата дясна партия е постигането на достоен живот на хората в България на основата на истинската демокрация, върховенство на закона, пълноценно спазване на човешките права и свободи, обясни Зеленогорски при представянето на учредителната декларация на партията на пресконференция.

Учредилното събрание на партията ще бъде в края на април или началото на май в София. Освен политическата партия, ще бъде създадено и гражданско сдружение, което ще носи същото наименование.

10 общини и почти всички областни центрове подкрепят инициативата на партията. "Ние ще изградим ясни мостове, които да разбият статуквото в парламента, да хвърлят голям камък в блатото", закани се Зеленогорски.

Ние сме готови да бъдем основна част от политическата алтернатива със силен десен акцент, подчерта бившият зам.-председател на ДБГ.

Той не знае докъде ще стигне ДЕН, но ще има окрупняване на дясната демократична общност. От партията могат да потърсят потенциална подкрепа от "Демократична България".

"Ние създаваме проекта, за да бъдем една спойка и да се опитаме да се справим с проблемите", категоричен беше Зеленогорски и обеща, че няма да допусне проектът да бъде повод за разцепление в дясно.

ПП "ДЕН" няма за цел да води бащина дружина, а цялата демократична общност да бъде заедно. Найден Зеленогорски се надява обществото да се събуди. "Когато тръгнеш да събаряш империя, всички трябва да бъдат под знамената и ще бъдат", гарантира той.

По думите му България днес е на дъното на всички класации за демографско, икономическо и социално развитие в Европа. Освен това сме първенци единствено в негативните статистики за корупция, нарушаване на основни човешки права и на свободата на словото, изтъкна Зеленогорски.

Той предупреди, че мечтаната българска демокрация е потъпкана и унизена в калта на политическото безвремие. Найден Зеленогорски се позова на социологическите проучвания, които показват, че 46% от избирателите твърдят, че състоятелите се през есента местни избори са нечестни, а други 24% от тях не могат да преценят.

За това хората в новата партия са ръководени от ценностите и принципите на демократичните общества: защита на човешките права, свобода на мисълта, съвестта и религията, свобода на изразяването, свобода на пазарна инициатива, народен суверенитет, политически плурализъм, върховенство на закона и разделение на властите.

ДЕН бил дългосрочен политически проект, който целял да приближи максимално бързо процесите до хората по взимане на решения и управление на общините и регионите.

Основните цели на ПП "ДЕН" са:

- Промени в Конституцията за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление;

- Осъществяване на финансова децентрализация;

- Смела регионална политика за бързо преодоляване на огромните различия в качеството на живот;

- Промени в Конституцията, гарантиращи върховенството на закона, премахване на политическата намеса в съдебната власт и премахване на партийните квоти във ВСС.

- Честни избори;

- Отстояване на евроатлантическия път на България;

- Примане на страната ни в Еврозоната при ясни стъпки, правила и срокове;

- Свободна и конкурентна пазарна икономика;

- Извършване на цялостна реформа в областта на държавното и допълнителното пенсионно осигуряване;

- Прекратяване на порочната бюджетна политика;

- Диверсификация на доставките и пазарни цени на вносните енергийни суровини;

- Стимули и мерки за развитие на капиталовия пазар и небанковия сектор;

- Ефективно работещи държавни финансово-надзорни институции;

- Равен достъп на всеки гражданин до образование, култура, наука и здравеопазване;

- Постигане на устойчиво икономическо, социално и екологично развитие;

- Подкрепа на елитния спорт;

- Пълноценно и устойчиво използване на европейското финансиране за стимулиране на българската икономика и селското стопанство;

- Насърчаване изграждането на гражданско общество, стимулиране и подкрепа на граждански инициативи, и засилване процеса на граждански контрол.

Припомняме, в началото на септември миналата година Зеленогорски и още трима членове на националното ръководство на ДБГ напуснаха партията.

Причината - подкрепата, която ДБГ даде за кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. Тогава четиримата, които напусната ДБГ, обявиха, че ще правят нов политически проект. Те подкрепиха кандидата на "Демократична България" за столичен кмет - арх. Борислав Игнатов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Пак им се прииска да цепят Дясното пространство...... НЯМА как да стане...
  ТЕЗИ, ако се кандидатират за домоуправители--никой от тях няма и процент шанс....
  ХА ха ха ха хааа
 • 2
  Пе
  Пенка
  0 0
  22:41, 17 фев 2020
  К-урвата. Дето се ебе-ше на гергана. Отворила нов бардак и ся се ебе малко по -надолу. На другия паркинг.

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
31 мар 2020
Последни новини