Година по-късно медсестрите отново излизат на национален протест

Медицински сестри от страната отново подготвят национални протести, съобщава БНР.

Демонстрациите ще започнат на 1 март пред Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов" в София.

Именно в началото на месец март се навършва една година от началото на протестните действия на медицинските работници. Координаторът на протестите в Пазарджик и съучредител на Асоциацията на медицинските сестри Димитрия Димитрова обаче е категорична, че въпреки действията реформи на практика няма.

Хората за една година вдигат разрушени градове, ние една година само искаме и ходим по всичките институции, заяви тя. По нейни думи медицинските сестри са били толерантни и са изчакали два месеца, за да видят какво е постигнато от 1 януари и как ще повлияят допълнителните 200 млн. лева. Тя обясни, че на много малко места действително е направено нещо. На 1 март ще бъде доста интересно, прогнозира Димитрова.

Протестите на медсестрите продължават от месеци. На 1 март миналата година медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини