Дълбок извор постави точка на "винените празници" в Първомайско

    С избор на цар на виното на село Дълбок извор беше поставен финал на „винените празници“ в Първомайско. Ден след 14 февруари и там направиха ритуално зарязване на лозята и короноваха Костадин Ковачев като майстор-винопроизводител

    По традиция тържественият водосвет и зарязването беше на  лозето на Ангел Костов. Групата за изворен фолклор зави хоро, а малко по-късно празникът продължи на центъра на селото.

    Кметът на Дълбок извор Костадин Кротнев обяви победителите, а един от спонсорите на събитието, Васил Чингаров, връчи предметни награди на победителите. За първенеца Костадин Ковачев освен традиционното буре имаше и купа.  

    Гостите и жителите на селото бяха поздравени и от кмета на общината Николай Митков, който пожела годината да е плодородна, гроздето сладко, а виното много и хубаво.

    Самодейците от читалището бяха подготвили програма с български песни и танци, а  въпреки влажното време хората се забавляваха на открито.

    Празник на виното се проведе в повечето от селата в общината и в град Първомай. Разположението на населените места в район с подходящи условия за отглеждане на лози е една от причините много местни жители да произвеждат хубаво домашно вино. Напитката е сред предпочитаните, особено за дамите. Това превръща дните около Трифон Зарезан в празник за много от селата, придружени от конкурси, сценични програми, а в селата се канят известни оркестри.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Пъ
      Пъню
      9 -2
      18:29, 15 фев 2020
      И мънгалите явно празнуват Зарезан щото откъм маалата яко дъни чалгия 200 децибела. Митков, така ли ще я караме оттук нататък?
      • Mu
        Murgaviq
        9 -2
        20:06, 15 фев 2020
        А ти кой точно мислиш, че го избра?
    • 2
      Зе
      Зеления
      2 0
      13:16, 16 фев 2020
      Кмета ли да ви пази тихото.Има тел.112 звъниш и полицията идва.
    • 3
      Бс
      Бсп
      0 0
      20:20, 17 фев 2020
      Абе това червените сме огън.
    Последни новини