Наредба 7 задължи общините да вдигнат таксите за битов отпадък

За мнозина българи 2020 година започна със стряскащата новина за повишаване на данъци и такси в полза на общинските бюджети. Това се случи в почти всички от общините на Пловдив и областта, а община Първомай не прави изключение с увеличената такса „Битов отпадък“(ТБО).

След като проектът беше публично оповестен, след като ОбС го обсъди и го прие, започнаха да пристигат писмата от Общинска администрация, в които това увеличение беше материализирано и едва тогава се появиха въпросите, които гражданите си задават.

 Първият,  разбира се,  е защо се увеличава такса „битов отпадък“, задължително придружен от мнението, че „кметът е виновен“.

Истината обаче е в Наредба № 7 от декември 2013 година, която разпорежда „начина за изчисляване и определяне размера на обезпеченията и отчисленията, изисквани при депониране на отпадъци“. В нея е записано, че размерът на отчисленията за тон депониран неопасен отпадък в депо трябва да нараства поетапно през годините между 2013 до 2020 г. Като през 2013 година е определено размерът да бъде 15 лв./т; през 2014 – 22 лв./т; 2015 – 28 лв./т; 2016 – 36 лв./т. През следващите години размерът се определя с промени в Наредбата и за 2017 г. става 40 лв./т; 2018 – 45 лв./т; 2019 – 57 лв./т, а през 2020 г. – 95 лв./т.

Тези отчисления отиват в ползва на РИОСВ и се ползват за обезпечаване на редица дейности свързани с опазването на околната среда, обезвреждането на отпадъци и други. Една от функциите на отчисленията е и да се намали количеството смет чрез разделно събиране на отпадъците.

Въпреки тази Наредба, за физически лица  такса „битов отпадък“ в община Първомай не е променяна от 2011 година, а за юридически – от 2010 г. Опит това да се случи е имало миналата година, но кметът е отказал в последната година от мандата да го осъществи.

Увеличението се чувства осезателно най-вече в град Първомай и е факт в няколко села от от общината. На много места в страната то е станало плавно. В община Садово, например, увеличението на ТБО е с 30%, но тя е актуализирана преди 3 години.

Размерът на тези отчисления е само един от компонентите, които обуславят новите такси за гражданите. А те се определят на база прогнозната план-сметка за чистотата на общината и в частност на всяко населено място. Сред другите компоненти е работната заплата. През 2011 г., по време на последното увеличение на ТБО, е била 310 лв. Днес тя е 610 лв.

План-сметката зависи от несъбраните такси в дадено населено място. В Първомай изпълнението на събираемостта на ТБО за 2019 година е 92%. Има длъжници, които са разсрочили задълженията и продължават да плащат. Има и такива, които никога няма да се издължат – фалит, заличаване на фирмата и др., но те ще останат в тежест  10 години.

При определянето на ТБО се отчитат и разходите, направени за почистване на нерегламентираните сметища. В Първомай те са много и бюджетът търпи големи загуби от това. Практика е група граждани да изхвърлят ненужните си вещи където им е лесно, а след това всички жители на населеното място да плащаме чрез таксите за почистването.

В план-сметката влизат и разходите, които трябва да направи всяко населено място за почистването на обществените места при снеговалеж – спирки, алеи, площади и др.

В нея се включват и всякакъв вид техника и разходите по поддръжката ѝ, както и съдовете за събиране на битови отпадъци.

На практика за тон битов отпадък Община Първомай плаща 95 лв. отчисления , 20,80 лв. такса за депониране на отпадъка в сметището в Асеновград, разход на гориво, за да бъде закаран до там плюс заплатата на хората, които са го събрали и превозили, т.е. над 115 лв.

Община Първомай дължи за почти една година отчисления и такси за депониране на Община Асеновград. Така Асеновград се превръща в неофициален кредитор на Първомай.

Друг често задаван въпрос е защо в община Първомай се начислява ТБО в размер на 7,5 промила от данъчната оценка на имота, а на други места промилите са около 4. Отговорът се крие в това, че от години не са разглеждани данъчните оценки на имотите в общината и те са много ниски.

Важно е да се знае, че средствата събрани от ТБО не могат да бъдат използвани за никакви други цели, освен за тези, които са свързани с чистотата на общината.

През следващите години общините ще трябва да се ориентират към по-справедливо определяне на ТБО, за да се плаща на реално изхвърлен отпадък. Предвидено е водеща основа за определяне размера на таксата за битови отпадъци да бъде количеството на битовите отпадъци, като е необходимо местните власти да предприемат адекватни мерки за реално въвеждане на принципа „замърсителят плаща“. Установяването в проектозакона на основите за разпределяне на разходите следва да улесни общинските съвети при осъществяване на техния избор в съответствие с принципите на ЗМДТ.Възможните варианти са изхвърлените специални торби в контейнера или количеството битов отпадък за имота, определено според обема на контейнерите за смет, или честотата на тяхното изпразване.

Платен материал

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (40)

  • 1
    Пи
    питагор
    9 -7
    08:40, 14 фев 2020
    ама тедо стига си защитавала митката ма дори и при такова увеличение няма основание за вдигане на толкова много таксата смет. но да поживеем ще видим накрая на та година дали всичко жъ е наред или пак няма да достигат кинти да видим тогава кък комунистите жъ съ защитят и каква глупост жъ измислят.
  • 2
    12
    121331213
    6 -9
    09:51, 14 фев 2020
    Увеличението на таксата е от бойко борисов. Със закон притисна общините и накара хората да плащат високи сметки. А папаза защо не е вдигал по малко тази такса.
    • Пи
      питагор
      6 -2
      10:20, 14 фев 2020
      стига си защитавал комунистите ва яз ви казах то дикември сичку ще лъсне тогава да видим гответе се още от сега каква лъжа да измислите. А относно увеличението то спопкойно може да доведе до по малко увеличение ако има дисциплина и събираемост нимойте лъжите хората щото и хора ни устанаха от тъкъй като вас
    • 31
      312133121
      9 -2
      13:51, 14 фев 2020
      Пу да ви ма--та цървена. Къде пише ,че точно с толкова промила трябваше да вдигате таксата смет бе Митки. Какви нерегламентирани сметища чистите, като вашите коли не стигат до Асеновград и иззсипват където им падне боклука. Що не вдигнахте промилите от 3,5 на 4 , ами заковахне 7,5% - за да може Фитльо да си ходи до Пловдив със служебната кола и гориво за наша сметка ли ?
    • Кк
      ККК
      1 -1
      17:48, 14 фев 2020
      Е другарю,сега пък Бойко виновен.Недейте така.Едни на други си миете очите.Кво има толкоз да се умува.Има закони,има начини като не си съгласен съди.Ама като ги натиснат малко комунистите и почват да вият кълки.Друг им виновен.След като са го взели като решение, си застават зад проблема и си носят кръста.Ама наистина май са сгафили и областната ще ги дъвче.Ама то ще се чуе.
  • 3
    33
    333
    9 -2
    10:15, 14 фев 2020
    Такса битови отпадъци за 2020год:пловдив-от 1,5 на 1,8 промила;асеновград-от 3,5 на 4,2пр;садово-е3,2пр.и т.н.Къде си тръгнал,бе Митков,да заблуждаваш хората.Аз ще си платя данъка на имота,а ти ще ми платиш таксата ,като се правиш на "селски тарикат".(Ако някой от твоите икономисти те е заблудил с процентите на промилите,имаш време да го уволниш и да промениш промениш таксата).
    • Кк
      ККК
      3 -1
      17:50, 14 фев 2020
      Прав си.Изчакай ще се чуе.Има голям гаф.Ама като е обграден кмета с малоумници.И кардиналите около него да не коментираме.
    • 55
      555
      4 -1
      18:25, 14 фев 2020
      И аз ще изпратя на кмета да плати и моята такса от 270 лв.без данъка на имота!/с този промил от 7,5 увеличението ми е 140лв/.Ако не го плати,ще хване на босия цървулите.
    • 22
      222
      2 -1
      16:13, 15 фев 2020
      Той и Митков е икономист...
    • Пи
      питагор
      3 -1
      16:25, 15 фев 2020
      миткув е пручут икономист ва най голяма трудност убаче среща в икономиката на разпределянето на сеното на повече от едно магаре
  • 4
    12
    123
    6 -7
    10:26, 14 фев 2020
    Каквото и да се каже за едни особи все комунизма им е виновен. В цяла България данъците са повишени, ама вие каквото си знаете, това баете....Митков е виновен и точка....Разбирам, че ви липсва мазното ръкостискане на Папаза, но.....
    • 78
      78
      6 -3
      10:56, 14 фев 2020
      Комунизмът така и не се състоя - само в някои капиталистически държави успяха да изградят социална система за гражданите си. А тук, конкретно като говорим за такси и данъци, можеше да не се избомбват изведнъж. Предишните години общините показваха реакции и общо становище по въпроса. А сега...
    • 32
      321
      12 -2
      11:59, 14 фев 2020
      Точно Митков е виновен!В момента той е кмет!А дали е комунист,социалист,капиталист или КАРИЕРИСТ,това той си знае!
    • Пи
      питагор
      6 -1
      13:23, 14 фев 2020
      всеки комунист е и кариерист мойту мумче иначе за ко да вярваш само в комунизма няма и не е имало такива хора на та земя. Едно време офчарите вярваха в комунизма не защото искаха сички уфчари да са равни а да градят кариера с офчите си мозъци техните наследници са същите ни съ зъблуждавай митката е комунист-кариерист щото той не може да е кариерист без да е комунист ако беше так щеше да е началник бензиноколонка а не кметь разрииш ли.
    • До
      До 78
      2 -2
      16:28, 15 фев 2020
      Не се бил състоял комунизмът? По голяма лъжа не бях чувал.И никога не поставяй знак за равенство между комунизъм,капитализъм ,и думата социалност.Много тънък е леда по който вървиш.Нямаме никакво желание за нови социални експерименти.Набийте си го в тъпите глави.
  • 5
    Тр
    Тремор
    10 0
    10:47, 14 фев 2020
    И пак да попитаме кога ше си поискате милионите данъци и такси от оня милионер дето не си е плащал 15 години. Или ще си траете белким се замете тая работа от самосебе си.
  • 6
    До
    ДО 321
    5 -2
    12:10, 14 фев 2020
    Прав сте-Митков е виновен и за корона вирус.Разбирам, че навярно с нещо сте ощетен, но за всяко прасе идва Коледа.
    • Ма
      Матю
      0 0
      19:44, 16 фев 2020
      За коронавируса не е, ама за увеличението на промилите Е. Както ще е виновен и за това, че няма да потърси неплатените суми от краставичаря
  • 7
    Ки
    Китков. към Митков
    11 0
    12:17, 14 фев 2020
    С колко беше увеличена такса битови отпадъци в София? За столичани не важи ли цитираната от теб Наредба?
    Ти на Марс ли беше до сега. Защо 8 години си натиска задника, нали ти отговаряше за тази дейност? Как така вдигна таксата с над50% и едновременно с толкова и заплатите на лапачите на чело с теб и само около теб? Още малко и всички онези, които излъга ще ти потърсят сметка и тогава няма да се криеш из кабинета а ще бъдеш изхвърлен преь прозорците!
  • 8
    Ба
    Балък
    6 -4
    13:18, 14 фев 2020
    Като папаза 9 години не. Е правил. Увеличение как няма да е така Папаза е за разстрел.
  • 9
    До
    До Питагор-неграмотния
    5 -6
    13:43, 14 фев 2020
    Питагорчо, не стига че си неграмотен ами се пишеш и антикомунист.Стига си ни съветвал с простия си мозък.От зелена тиква семе, та от тебе акъл никой не иска ВА!
    • Пи
      питагор
      8 0
      14:21, 14 фев 2020
      чи аз да ни съм луд акъл на комунисти като вас да двам ва ти аку ми следиш писануту до сига щеше да разбереш с червената си матура чи аз саму констатирам акъл ни давам на празна кратуна акъл ни са дава.
  • 10
    Бб
    ББ
    8 -4
    18:02, 14 фев 2020
    Спомняте ли си, че наскоро ББ го потупаха погърба и го похвалиха, че България спрямо останалите членве на НАТО отделила най-много средства от бюджета си, предназначени за закупуване на хвърчилата F16, дето още завода не им е построен. Тази година пак сме първи по военни разходи - ще си купуваме две подводници от Нидерландия втора ръка. Как мислите, от къде ББ плаща, от джоба си ли? Не, за да се пълни хаазната се вдигат данъци и такси, за щяло и нещяло се налагат глоби, КАТ например се превърнаха в търговски дружество - инвестират в камери и радари и формират печалба от глобите. За съжаление това ни чака, колкото и да си чешем езиците пред компа и да се плюем едни други. Данъците и таксите в общината щяха да ги вдигнат, който и да беше кмет, или общински съветници. Получи се дълъг монолог, за което се иизвинявам. Живи и здрави да сте и честити Ви празници, нека сме пияни от любов!
    • Кк
      ККК
      5 0
      19:41, 14 фев 2020
      Който и да си .Браво.Така трябва.Позитивно.
    • 32
      321
      5 -3
      19:44, 14 фев 2020
      Населението намалява прогресивно с 30%. Останалата част генерира 50 % повече боклук. Това може да го приеме само пълен дебил. Умният управник би анализирал и оптимизирал разходите, би събрал вземанията и би изпълнил обещанията си дадени пред избирателите. Нашите управници осигуриха първо себе си с големи заплати и своите гладни съветници, коалиционни Ганчевци а вие плащайте и слушайте оправдания.И им гласувайте, гласувайте.......!Не зная как се чувствате но аз съм омерзен от управници със съмнителен блясък в очите и лични съветници необразовани дебили...съпрузи на някои с капели!
  • 11
    Ки
    Китков
    4 0
    20:34, 14 фев 2020
    Да поставиш истината в устата на идиот е прекрасен начин да компрометираш истината...
  • 12
    Ки
    Китков
    5 -2
    20:35, 14 фев 2020
    Да поставиш истината в устата на идиота Митков е прекрасен начин да компромтетираш истината...
  • 13
    Въ
    Въчка
    6 -2
    07:15, 15 фев 2020
    Митков, ти може да си излязал от селото ни но селото не е излязло от теб!
    Имам в предвид селящината в твоето мислене и поведение, в просташкото ти държане пред служителите на общината и в обществото а не като произход.
    Простак си та дрънкаш но още по - големи простаци излязохме ние, които те избрахме!
    • Гр
      гражданка
      4 -2
      08:36, 15 фев 2020
      Само селяндурите казват "Имам В предвид"...
    • Пи
      питагор
      2 -4
      10:07, 15 фев 2020
      ве не сте прустаци не се надценявайте ве дето го избрахте сте офця. Щото когато трябваше да мислите ве блеехте една офца заблея и сички в куп започнахте да блеете без да знаете на паша ли ви водят или на заколение и така блеейки си избрахте кучето на стария ви чобанин а именну фитлето
  • 14
    32
    321
    5 0
    11:38, 15 фев 2020
    За съжаление точно гнилите части на интелигенцията поради кухотата си изплуват като мазни петна най-отгоре
  • 15
    Абе, Питагорчо що не идеш един път на сесия в общината и ги наредиш така както ги редиш тука-просташки диалектно и неграмотно? Направи малко обществен джумбиш.И да ти кажа нещо батьовото, антикомунизма вече не е на мода, демоде си, минавай към джендъризма.
    • 12
      123
      4 0
      05:11, 16 фев 2020
      - Простотията е по-коварна и от коронавируса. - Защо? - Защото с простотията можеш да се заразиш дори и през екрана на компютъра. Пример за това е е простотията на някой си Питагор...........
    • Пи
      питагор
      2 -2
      09:46, 16 фев 2020
      ъм за кода ходя ва яз на вас от то компютър ви пиша и ве не вдявате като офця избрахте митката ти придставяш ли си ако се явя там с то буковски диалект пред тя празни глави како жъ съ случи най много да ви дигнат данъците и ткасято още 2 пъти. Яз по горе писах на празни къртуни акъл ни са дава това е акъл пропилян на вятъра се едно даа седна да уча на матиматика някоя уфца та няма кък да стане
    • Го
      горчиво Питагоре
      6 0
      14:09, 16 фев 2020
      Питагоре ожени се.Така де ,дай малко почивка на горкия си компютър.
  • 16
    Бо
    Бонбонев и ко
    5 -3
    15:41, 16 фев 2020
    "Пияната шайка" на Митков изплува. Назначават основно пиянде от Пияната шайка в общината на мястото заемано от Дечово протеже. От трън та на глок е казал народа.
    • Кк
      ККК
      3 -3
      16:57, 16 фев 2020
      По добре пияно протеже,отколкото Дечово.
  • 17
    Са
    Само Митков оле, оле оле оле!
    2 -4
    23:33, 16 фев 2020
    Митков е прекалено добър с вас, ако бях аз майката щях да ви разплача от глоби и данъци.. само ревете и не спазвате никакви общински наредби.. Липсва ви **** на Папаза да го лижете нали?
    • Пи
      питагор
      2 -2
      06:40, 17 фев 2020
      Ъм да глобява ва да дига данъци и такси ва кой жъ му ги плата тва ни е кравата да дуиш ва накрая с такъв акъл жъ издуиш бика ва щял да разплаче майките много си сербез ва накрая да ни реве митката надупен аман ут комунета с празни глави ва.
    • Кк
      ККК
      1 0
      07:18, 18 фев 2020
      Другарю Митков по почерка си личи твоето писание.А на кой какво му липсва най малко ти си човека да съдиш.Не бързай.
Последни новини