Община Кърджали с „червен бюджет” за 2020 г.,левицата го подкрепи открито

Изображение 1 от 3

    Община Кърджали вече има „червен бюджет” за тази година.За първи път БСП подкрепя открито план-сметка ,предложена от кмета Хасан Азис.

    Гласувахме в подкрепа на предложения проектобюджет,защото направените от нас над петдесет предложения бяха приети още по време на публичното обсъждане.Това са предложения,за които гражданите се обърнаха към нас.Те касаят проблеми от инфраструктура до комарите през лятото.Това сподели за Кърджали бг вести председателят на групата съветници на БСП Милко Багдасаров.Той посочи,че колегите съветници от ДПС се шегували,че тазгодишният бюджет е „червен”.

    План-сметката за 2020 г. е плод на съглашателството между ДПС и БСП.БСП ясно заявиха,че са в управлението.Това е бюджет на БСП.Те излязоха с предложения,които гражданите правиха от години,като си присвоиха тяхното авторство.Това каза от своя страна Радослав Милев от „Демократична България”Той посочи,че не е подкрепил бюджета заради раздутите разходи за администрация.Тази година за заплати на чиновници ще се похарчат 4,5 млн.лв.,от които общината ще дофинансира със свои средства 1,450 млн.лв.

    Един бюджет би трябвало да дава визия за управление, визия за развитие. Този бюджет, който ни е представен показва само едно неговата цел е единствено и само  да удовлетвори интересите на обръч от фирми, да задоволи интересите на партийни кадри, заяви председателят на групата съветници на ГЕРБ Гроздан Колев.

    След горещи дебати Общинският съвет в Кърджали прие бюджета на общината за 2020 г. Той е 69 960 000 лева. В сравнение с началния план за 2019  г., който е бил 63 200 000 лв., завишението е с близо 11 %. Ръстът се дължи на завишени държавни трансфери за делегирани дейности за 2020 г., както и на неусвоен остатък от 2019 г. в размер на 5 707 842 лева, основно от капиталови средства.

    Гласуването на бюджета бе поименно. Подкрепиха го 25 общински съветници. Групата на ГЕРБ , както и Радослав Милев от Демократична България гласуваха против. Даниел Делчев от БСП и Мехмед Ходжа от ДОСТ се въздържаха.

    Бих искал да благодаря на всички, които взеха отношение по всички аспекти на бюджета, със сигурност това ще ни помогне да бъдем по ефективни при съставянето, изразходването и отчитането на този бюджет. Всички знаем, че бюджета е основният документ, които се приема от Общинския съвет на базата, на който се управлява общината. Ако това е основният документ не означава ли, че този основен документ трябва да се формира на базата на общата ни работа и на общото ни обсъждане. В усилията си като кмет на общината основният документ да бъде съставен от всички групи общински съветници съм провел среща с групата на ДПС. За поредна година съм потърсил връзка и направил предложения към всички групи съветници за среща за обсъждане на бюджета. Единствената група, която за поредна година се отзова бе групата на БСП, обяви от трибуната кметът на общината инж. Хасан Азис.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини