Бушува ли в тялото ви скрито възпаление?

Много важно е да откриете дали не страдате от скрито възпаление, защото почти всяко заболяване в днешно време бива причинено или е спомогнато от него. Ако имунната ви система и нейната способност да потушава възпалението в тялото ви е разстроена, внимавайте. Това ви води към болести и преждевременно стареене.

Би ли могло нещо като бързо и лесно кръвно изследване да ви спаси живота?

Безусловно.

Това изследване се нарича С-реактивен протеин и измерва скритото възпаление в тялото.

Откриването дали страдате или не от скрито възпаление е особено важно, защото почти всяко заболяване днес е причинено или повлияно от него.

Ако имунната ви система и нейната способност да потушава възпалението в тялото ви е разстроена, внимавайте. Това ви води към болести и преждевременно стареене.

Хубавото е, че като се погрижите за причинителите на възпалението и като се научите как да водите противовъзпалителен начин на живот, вие можете драматично да подобрите здравето си.

Днес ще обсъдя кои са най-важните причини за възпаление и ще ви дам лесен подход в 7 стъпки, който ще ви помогне да загасите огньовете, бушуващи безконтролно в тялото ви.

Първата стъпка е да разберете какво е възпаление и защо то може да е опасно.

Всеки който го е боляло гърлото, имал е обрив, уртикария или изкълчен глезен знае какво е възпаление. Това са нормални и навременни реакции на имунната система – системата, която защитава тялото – спрямо инфекции и травми.

Този вид възпаление е полезно. То ни е необходимо, за да оцеляваме – като ни помага да различаваме приятелите от враговете в тялото си.

Проблемът се появява когато тази защитна система излезе извън контрол подобно на възстанала армия, решена да унищожи собствената си страна.

На много от нас са запознати със свръхактивна имунна реакция и прекомерно възпаление. Заедно те водят до често срещани здравословни проблеми като алергии, ревматоиден артрит, автоимунни заболявания и астма. Това е вредно възпаление и ако то не се контролира и лекува, нещата могат направо да загрубеят.

Онова което малко хора знаят е, че когато скритото възпаление стане неконтролируемо, това е в основата на всички хронични заболявания, които ни сполетяват – болести като атеросклероза, затлъстяване, диабет, деменция, депресия, рак, и дори аутизъм.

Изследване на общо взето „здравото” по-възрастно население откри, че хората с най-високи нива на С-реактивен протеин и интерлевкин 6 (два маркера на системното възпаление) е 260 процента по-вероятно да починат през следващите 4 години. Повишаването на смъртните случаи се дължи на сърдечносъдови и други причини.

Може да се чувстваме здрави, но ако такова възпаление бушува в телата ни, то ние сме загазили.

Истински притеснителна е не нашата реакция към травма, инфекция или инсулт. Притеснително е по-скоро хроничното тлеещо възпаление, което бавно унищожава органите ни и способността ни да функционираме оптимално и води до бързото ни стареене.

Честото лечение с  противовъзпалителни лекарства (ибупрофен или аспирин) и със стероиди като преднизолон – макар че често са полезни при остри проблеми – разстройват имунния отговор на тялото и могат да доведат до сериозни и смъртоносни странични последици.

Всъщност от това, че пият противовъзпалителни лекарства като ибупрофен всяка година умират толкова хора, колкото умират от астма или левкемия. Спирането на тези лекарства би било равностойно на намирането на лек за астма или левкемия – това е смело изявление, но фактите го подкрепят.

Междувременно, истинските последици от приема на статини като липитор за снижаване на атеросклерозата може да нямат нищо общо със снижаването на холестерола, а по-скоро с техното неволно странично действие да снижават възпалението.

Но дали вземането на лекарства е правилният подход за решаването на проблема с възпалението?

Не. Това е медицина, движеща се „по течението”, тази, която лекува заболяванията.

Ето какво мисли за възпалението движещата се „срещу течението” медицина или онази, която се интересува от причината/причините за заболяванията…

Как да открием причинителите на скритото възпаление

Така че, ако възпалението и имунните дисбаланси са в основата на повечето днешни заболявания, как да открием причините и да върнем баланса на тялото?

Първо, трябва да открием причинителите на и причините за възпалението. След това трябва да помогнем за пренастройването на естествения имунен баланс на тялото като му предоставим правилните условия, в които то да процъфтява.

Като лекар, работата ми е да откривам онези възпалителни фактори, които са уникални за всеки отделен човек и да виждам как факторите, свързани с различните начини на живот, околната среда или инфекциите изкарват имунната система от контрол, водейки до множество хронични заболявания.

Хубавото е, че даденият по-долу списък от неща, които причиняват възпаление е относително кратък:

Вредни храни—най-вече захар, рафинирани брашна, обработени храни и причиняващите възпаление мазнини като трансмазнини, съдържащи прекомерно количество омега-6 мазнини и наситени мазнини

Липса на физическа активност

Стрес

Скрити или хронични инфекции от вируси, бактерии, гъбички или паразити

Скрити алергени в храни или в околната среда

Токсини като живак и пестициди

Плесенни (съдържащи се в мухъл) токсини и алергени

Слушайки внимателно историята на пациента и провеждането на няколко конкретни теста, аз откривам причините за възпалението при повечето хора.

Важно е да разберем, че тази идея за възпалението не е контретно свързана с който и да било орган или специалност в медицината. Всъщност, ако четете медицинско списание, специализирано в която и да било област на медицината, вие ще откриете безброй статии за това как възпалението е в основата на проблемите с конкретния орган или област, върху които се фокусира списанието.

И така, какъв е проблемът?

Между специалностите няма почти никаква комуникация. Всеки лекува приетите въздействия на възпалението, но именно насочвайки се към причините за възпалението, което вече е новаторското отношение към проблема, може да помогне на хората с множество проблеми, които всъщност са свързани от тази обща основна причина.

Да вземем например мъж, който дойде наскоро в кабинета ми. Той искаше да се катери в планината и ме помоли за помощ, за да оздравее. Той беше на 57 години и пиеше около 15 лекарства за шест различни възпалителни заболявания: високо кръвно налягане, предиабет, колит, рефлукс, астма и автоимунно заболявне на фоликулите на косата, наречено алопеция.

Въпреки това, когато го попитах как се чувства той каза „чудесно”. Казах му, че съм изненадан, защото той пиеше толкова много лекарства.

Да, каза той, но всичко е много добре контролирано с най-последните лекарства, предписани от топ специалисти във всяка област – пулмолог, гастроентеролог за колита и рефлукса, и кардиолог за високото кръвно, ендокринолог за предиабета, и дерматолог за окапването на косата му.

Но който и да било от тези специалисти беше ли се запитал защо човекът страдаше от шест различни възпалителни заболявания и защо имунната му система беше толкова прецакана? Това просто лош късмет ли беше, че той „имаше” всички тези заболявания – или имаше нещо, което свързва всички тези проблеми?

Пациентът се обърка и каза „не”.

Тогава аз потърсих и открих причината за всичките му проблеми: глутенът. Той имаше цьолиакия, автоимунно заболяване, свързано с яденето на глутен, протеинът в пшеницата, овеса, ръжта, спелтата и овесени ядки.

Шест месеца по-късно той отново дойде в кабинета ми. Беше отслабнал с 12 килограма, вече нямаше високо кръвно налягане, астма, киселини, нито колит и каза, че се радва на нормално изхождане за първи път в живота си. Дори косата му отново растеше. И беше спрял да взима почти всичките лекарства.

7 стъпки за водене на противодействащ на възпалението начин на живот

И така, след като веднъж осъзнаете кои са причинителите на възпаление в живота си, и след като се отървете от тях, следващата стъпка е да продължите да водите противодействащ на възпалението начин на живот. Но как да направите това?

Ето какво препоръчвам. Това са седем обезоръжаващо лесни, ни и необичайно ефективни стъпки за постигането на прекрасно здраве:

1. Пълноценни храни

Яжте пълноценни храни, с високо съдържание на фибри, хранете се с растителни храни, които по природа са противовъзпалителни. Това означава да избирате необработени, нерафинирани, пълноценни, свежи, истински храни, като избягвате храните пълни със захар и трансмазнини, както и храните с ниско съдържание на противовъзпалителните растителни вещества, наречени фитонутриенти.

2. Здравословни мазнини

Давайте на тялото си здравословни мононенаситени мазнини като зехтин, ядки и авокадо и си набавяйте повече омега-3 мазнини от дребни риби като сардини, херинга и диво уловена сьомга.

3. Редовни физически упражнения

Нарастващи доказателства ни показват, че редовните физически упражнения снижават възпалението. Те също така подобряват имунната функция, укрепват сърдечно-съдовата система, оправят и предпазват от инсулинова резистентност и са особено важни за подобряването на настроението и за изтриване на въздействието на стреса. Всъщност редовните упражнения са една от съвсем малкото промени в начина на живот, които се свързват със здраве в на практика ЦЯЛАТА научна литература. Така че започвайте с упражненията веднага!

4. Релаксирайте

Научете се как да използвате вагусовия си нерв за активна релаксация. Този мощен нерв отпуска цялото ви тяло и снижава възпалението когато практикувате йога или медитация, дишате дълбоко или дори когато си взимате гореща вана.

5. Избягвайте алергените

Ако имате хранителни алергии, открийте към какво сте алергични и спрете да ядете тези храни—глутенът и млечните продукти са два често срещани виновника.

6. Излекувайте стомаха и червата си

Пийте пробиотици, за да помагате на храносмилането си и да подобрите баланса на полезните бактерии в стомаха и червата си, което снижава възпалението.

7. Пийте хранителни добавки

Пийте хранителна добавка съдържаща мултивитамини и мултиминерали, рибено масло и витамин D. Те всичките спомагат за снижаването на възпалението.

Прилагането на този изчерпателен подход спрямо възпалението и балансирането на имунната система укрепва целия организъм.

В бъдеще в медицината вече може да не съществуват специалности като кардиология или неврология или гастроентерология, а експерти „инфламолози”, а просто лекари „инфламолози” или експерти, специализиращи в лекуването на възпалението.

Но като възприемете горните идеи и се борите чрез тях с възпалението в основните системи и органи в тялото си, това ще ви даде основата за здравословен живот още сега, без да ви се налага да чакате появата на споменатите по-горе инфламолози.

И така искам да ми кажете…

Правили ли сте си изследване на С-реактивния протеин в тялото си?

Мислите ли, че заболяването ви може да се дължи на възпаление?

Защо мислите, че толкова много лекари лекуват заболяването, вместо да се опитват да откриват причинителя и да премахват него?

Добре е да си отговорите на тези въпроси и да действате съобразно.

Бъдете здрави,

Д-р Марк Хаймън

Източник: zdravivsekiden.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини