Съдийската колегия при ВСС обсъжда при закрити врати съдбата на колегата си Миталов

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет реши да разгледа искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за отстраняване от длъжност на съдията от специализирания наказателен съд Андон Миталов, уличен от САЩ в корупция. Решението ще бъде взето на закрито заседание. А предложението за това направи председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, който се позова на влязлата в сила от днес нова разпоредба на Закона за съдебната власт в чл. 316, ал. 2.​

Преди заседанието председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов каза, че в искането на министър Кирилов има пропуски. "Без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да кажа, че това предложение съдържа множество непълноти, неясноти и съм сигурен, че днес това ще е тема, която ще бъде поставена", коментира Панов.

Според него сред основните въпроси е кои са конкретните действия или бездействия от страна на съдия Миталов, с които е накърнил престижа на съдебната власт и е нарушил служебните си задължения, кога и как е станало това и по кое конкретно производство. "Много е важно да се посочат доказателства", подчерта Панов.

Малко по-рано се разбра, че шефът на ВКС е изпратил писмо до главния прокурор и КПКОНПИ, в което напомня, че чака информация дали срещу съдията има досъдебно производство за корупция или някакви данни или доказателства срещу него.

Лозан Панов припомни, че инспектор от Инспектората на ВСС (ИВСС) е оставил без движение проверката срещу него по искане на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, защото няма правомощия. 

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини