Почина лекарят, който съобщи за китайския коронавирус

Лекарят, който пръв съобщи за новия коронавирус, пред свои колеги, почина от болестта, съобщават от болницата, цитирани от китайската държавна медия "Global Times".

Смъртта на 34-годишния д-р Ли Уелианг е настъпила вследствие на сърдечна недостатъчност. 

"Д-р Ли Уелианг почина от вируса в ранните часове на петък сутрин местно време" съобщи Централната болница на Ухан, където той работеше, в изявление цитирано от CNN. Потвърждението идва след серия от противоречиви твърдения за състоянието му от болницата и китайските държавни медии.

Смъртта на лекаря, считан за герой в Китай заради огласяването на заплахата от коронавируса в Ухан, предизвика масова мъка и гняв онлайн. 

Офталмологът д-р Ли Уелианг написа на 30 декември в известно китайско приложение, че седем пациенти от местен пазар за морски дарове са били диагностицирани с болест, подобна на SARS и са поставени под карантина в неговата болница. Тогава той обясни, че заболяването е коронавирус. В рамките на часове неговото съобщение e споделено стотици пъти. След като го публикува, Ли е посетен от китайските власти, които го принуждават да подпише изявление, че "прави неверни коментари" и "силно нарушава обществения ред", както и че разпространява неверни слухове.  Нищо от казаното от него не е неверно, но властите в града искат да омаловажат тежестта на епидемията и риска от нея. 

В деня, в който офталмологът съобщава за вируса, здравната комисия в Ухан прави спешно изявление, информирайки лечебните заведения в града, че поредица пациенти от рибния пазар имат "неизвестен вид пневмония".

На 31 декември Ухан е обявен за огнище на заразата. На 1 януари полицията в града обяви, че е „предприела законови мерки“ срещу осем души, които наскоро „публикуваха и споделяха слухове в интернет".

През миналия уикенд д-р Ли съобщи за CNN, че и той се е заразил със смъртоносния вирус, след като преди това на няколко пъти е имал отрицателни тестове.

Според местни медии, съпругата му, която е бременна, също е диагностицирана с коронавирусната инфекция.

Коментари в сайта

Последни новини