До 31 януари самоосигуряващите променят вида на осигуряването си

В края на янаураи изтича крайният срок, в който самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от офиса на Национална агенция за приходите в Хасково.

Тези, които сами плащат осигуровките си, задължително се осигуряват във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Самоосигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и в „Общо заболяване и майчинство”, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове, без трудова злополука и професионална болест и безработица, на държавното обществено осигуряване. Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд „Пенсии“ -за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на парични обезщетения от държавното обществено осигуряване в определени ситуации, като например за т. нар. „майчински” при бременност и раждане.

Видът на осигуряването на тази група лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на НАП. Срокът за подаване на документа е 31 януари на съответната година.

В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентния офис на НАП или чрез е-услугите на приходната агенция с персонален идентификационен код или електронен подпис.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Лэ
    Лэк
    11 0
    21:11, 29 яну 2020
    Защо, след като НЕ СЪМ ПОЛЗВАЛ медицински услуги, трябва да ЗАПЛАТЯ всичко дължимо до тук за да ми се върнат здравните права .
  • 2
    Ба
    Бай Грозю
    2 0
    23:35, 29 яну 2020
    FUCK EU !Да ви ...........................ба и Европейския съюз
    .
Последни новини