Велиятин Вели: Благодарение на кмета възродихме борбата в Стремци

    Благодарение на кмета на Община Кърджали инж.Хасан Азис възродихме борбата в Стремци. Отново след тридесетгодишно прекъсване даваме шампиони на страната. От Стремци излезе и един от най-успешните треньори по свободна борба в България Салим Наим. Това заяви за Кърджали бг вести президентът на клубът по борба „Крепост” в Стремци Велиятин Вели. Той посочи,че в периода 1984-1989 г. селото е давало всяка година шампиони на страната. В бившия Кърджалийски окръг е имало 18 отбора. Окръжните борби траели по три дни. Борбата е бил традиционно силен спорт за Източните Родопи. След това традицията прекъсва.

     Когато Хасан Азис се кандидатира за кмет на Община Кърджали дойде в Стремци. Помолихме го да помогне да възродим борбата в селото. Той изпълни обещанието си. Благодарение на него имаме спортна зала, която наскоро бе санирана. Това разказва Велиятин Вели.

      От 2004 г. насам клубът по борба „Крепост” дава на страната много шампиони при кадетите и юношите. Имаме и бронзов медалист на европейско първенство. Сред ярките таланти са Джан Бекир; Емре Рамадан и Мерт Рамадан. Миналата година при мъжете шампион на страната става Байрам Шабан.Тази година златото грабна Рухан Раим.

      Гордеем се с треньора Салим Наим, който тренира младите надежди на България в спортното училище в Димитровград. Той е родом от Стремци. Започва спортния си път от тук. Учи в спортното училище в Кърджали. Отличник е. Като десетокласник е изгонен. Отива в Димитровград. Още като ученик печели медали. От 25 години е треньор. Всяка година дава по 15 шампиона на страната в различни възрастови групи и категории. Благодарение на него имаме над 20 медала от европейски и световни първенства, споделя още Велиятин Вели.

     Президентът на „Крепост” посочва, че освен с тазгодишните успехи на Рухан Расим, клубът се гордее и с постиженията на кърджалиецът Георги Иванов, който също стана републикански шампион. Баща му го е водил в залата в Стремци,за да го запали за борбата.И  Рухан Расим и Георги Иванов тренират под ръководството на Салим Наим.

      За Кърджали бг вести Георги Иванов заяви, че дължи успехите си на Салим Наим и опроверга думите на треньора Аталай Сюлейман, че именно той го е открил за борбата. Аталай Сюлейман дори две хватки не ми е показал, категоричен е Георги Иванов.

      Самият Салим Наим  е лаконичен, че един борец трябва да бъде изключително скромен. Уча младите хора на труд. Трудът ражда успехите. Сега е много важно да не допуснем Рухан Расим и Георги Иванов да загубят реалната представа за възможностите си. Борбата изисква и постоянство. Само тогава ги чакат европейски, световни и олимпийски титли, категоричен е Салим Наим.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини