Хлябът скочи с 20 стотинки от днес

Хлябът в Хасково скочи следизборно с около 20 стотинки. Магазините и кварталните бакалии в града тази сутрин били сюрпризирани от доставчиците с нови цени. С толкова е увеличението на почти всички видове хляб. Самун "Карина", който досега се продаваше по 70 стотинки, вече е 90. Само с 10 стотинки е поскъпнал пълнозърнестият, който и досега беше най-скъп – от 0.90 лв. той вече се продава за левче.

Дори не бяхме предупредени за поскъпването, негодуваха някои продавачи. Според Янчо Вутов, шеф на местната организация на хлебопроизводителите, вдигането на цените не е обсъждано. Въпреки това обаче координацията между производителите е очевидна.

Според Вутов поскъпването има своите основания. Очаква се реколтата тази година да е по-слаба от миналогодишната. При прогнозирана цена от 170-180 лева на тон, сделки на "зелено" за още неприбраното от полето зърно са се сключили за 240-250 лева за тон без ДДС. Това, плюс увеличението на тока за промишлените потребители, неминуемо води до промяна в цената на насъщния.

Според Вутов обаче едва ли можем да очакваме ново поскъпване, поне преди края на август, началото на септември, когато бъде прибрана новата реколта.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини