20 000 лв. повече за дигитални класни стаи в Хасково

    20 000 лева повече ще бъдат заделени за финансиране на дигитални класни стаи в училищата в община Хасково. Това бе прието на днешното заседание на Постоянната комисия по бюджет и финанси с председател Цвети Лалов, която заседава днес по приемане на проекта за бюджет за 2020 г. Секретар на комисията е Исмаил Исмаил, а членове са Румен Стоянов, д-р Марио Янакиев, Светослава Стоянова, Маргарита Маркова и Тодор Савов.

    Предложението за промяна във финансирането за дигитални класни стаи направи общинският съветник Деян Янев от коалиция "Демократична България - Обединение", който е и директор на Езиковата гимназия в Хасково. Според него това се налага заради очаквания засилен интерес към модернизирането на класните стаи. Той предложи сумата да бъде завишена от 50 000 на 70 000 лева за дигитални класни стаи, чието обособяване става с дофинансиране от училищата. Разликата в парите ще бъде за сметка на видеонаблюдението в училищата в Хасково, тъй като повечето училища в града вече имат такова.

    Искането бе одобрено от 4-ма от членовете на комисията, а 3-ма се въздържаха.

    По време на заседанието Маргарита Маркова от БСП предложи да се увеличи дофинансирането на картите на пенсионерите за градския транспорт. Сега те струват 15 лева месечно, за които общината плаща 8 лева, като останалите 7 лева са за сметка на възрастните хора. Маркова предложи дофинасирането от общината да нарасне на 12.5 лева, а пенсионерите да плащат по 2.50 лева месечно. Предложението обаче не бе прието - 2-ма гласуваха "за", а останалите 5-ма се въздържаха.

    Светослава Стоянова от движение "Заедно за промяна" предложи промяна във финансирането на 3 събития от Културния календар на Хасково. Тя поиска с по 1500 лева да се увеличат парите за фестивала за български хора и танци "Хайдушка софра и международния танцов фестивал "Вълшебен свят", а сумата за фестивала "Haskovo Jazz" да се завиши с 500 лева. Мотивът й бе, че тези три събития имат икономическа полза за Хасково. Стоянова предложи увеличението да е за сметка на други три културни събития - с по 1000 лева да се намали финансирането за Музикалния конкурс за цигулари "Проф. Недялка Симеонова" и Рок феста, а сумата за Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ да се намали с 1500 лева. Предложението обаче не бе прието. Едва 2-ма бяха "за", а 5-ма бяха против.

    Проектът за бюджет предизвика ожесточен дебат и множество въпроси. Крайната дума за разпределението на средствата обаче има Общинският съвет, който ще го гласува разпределението на общинските средства на идната сесия на 31 януари.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Средно по 500 лева на училище и
      по-малко
      .....
      За толкова пари даже китайски кАмпютър на Алиекспрес не можеш да си купиш :))
    • 2
      Хи
      Химената
      9 -1
      02:29, 29 яну 2020
      Велито е много умничък ! Бяхме съученици. Пред мен научи български.
      • Fz
        Fz6
        0 0
        18:58, 31 яну 2020
        Дали го е научил?
    • 3
      Се
      Сега
      7 0
      09:28, 29 яну 2020
      Пак ще има торта...За лапане...
    • 4
      ..
      ....
      6 0
      10:45, 29 яну 2020
      Книги трябват...книги...децата да станат смарт,не класните ви стаи!
    • 5
      Ян
      Янков
      14 -1
      11:05, 29 яну 2020
      До къде ни докараха герберите - сервитьорчето Цвети, да е шеф на комисията по бюджет и финансии.
      Жална ни майка, скъпи съграждани!
      Апропо , какво образование си е купил този "исполин на кръчмарският бизнес" ?
      За един приятел питам!
    • 6
      Ли
      Лиляново
      7 -1
      11:34, 29 яну 2020
      Цвети е отличен ресторантьор. За всеки мой ресторантьор е детска играчка да се справи с бюджета на една община.
    • 7
      Ли
      Литератор
      3 0
      14:01, 29 яну 2020
      Лиляново и Лалов ако се явите на писмен тест и двойка няма да изкарате.
    Последни новини