Откриха "изненадващ" междузвезден материал, по-стар от Слънчевата система

Разбил се е на Земята през 1969, с което приключило епичното му пътешествие от няколко милиарда години, а може би и повече.

Във вътрешността на мистериозната космическа скала – позната като метеорита Алиенде, - паднала в Мексиканската пустиня преди половин век, учените идентифицирали междузвезден материал, датиращ от преди образуването на Слънчевата система, който съществува под форма, за която дори не сме подозирали.

Откриването на подобен древен материал – следи от звезден прах от междузвездното пространство, известни като пресоларни зърна, е истинска рядкост, но не е нещо нечувано.

Едва преди няколко седмици екип учени оповести, че пресоларни зърна са били открити във вътрешността на друг метеорит, разбил се на Земята през 1969 година в Австралия. Те представляват най-стария известен ни до момента материал, като възрастта им е между 5 и 7 милиарда години.

За сравнение Слънчевата система е на възраст около 4.6 милиарда години.

Сега учени от Вашингтонския университет идентифицирали наличието на пресоларни зърна и в част от метеорита Алиенде. Откритието противоречи на всичко, което знаем за междузвездните пътешественици.

В този случай пресоларните зърна били съставени от силициев карбид и били открити в участък на метеорита, известен като Любопитната Мари.

Според настоящите разбирания за формирането на Слънчевата система, пресоларните зърна на биха оцелели в подобна среда.

Любопитната Мари е впечатлявала с необичайни вещества и преди. В този случай необичайно е наличието на силициев карбид в точно тази част от метеорита, която в по-голямата си част е изградена от калций и алуминий – смес от минерали смятана за най-старото твърдо вещество, от което се образувала Слънчевата система.

Смята се, че това съединение се е образувало в супергорещите условия в слънчевата мъглявина – врящата комбинация от газ и прах, дала началото на Слънцето и Слънчевата система.

Смята се, че калциево-алуминиевото съединение се е образувало близо до Слънцето при температури над 1 500 келвина, при която пресоларните зърна на биха могли да оцелеят.

В рамките на експеримент, при който учените загрели миниатюрна мостра на Любопитната Мари, те идентифицирали силициев карбид във вътрешността на калциево-алуминиевото съединение – неочаквана комбинация от вещества, която подсказва, че може би е време да променим разбирането си за слънчевите мъглявини.

Учените не знаят как силициевият карбид от друга звезда си е проправил път към тези първични зърна, но фактът че го е направил ще ни накара да преосмислим всичко, което знаем за формирането на Слънчевата система.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини