Властите затварят още три града в Китай заради коронавируса (видео)

Ухан е под карантина. Транспортът до и от 11-милонния мегаполис е напълно спрян. Няма полети, влакове, няма и градски транспорт от 10 сутринта в четвъртък. Такива са мерките срещу разпространението на коронавируса. Екип на CNN успява да напусне, малко преди мерките да влезат в сила.

Много от хората в града са се върнали, за да посрещнат китайската нова година със семействата си. Властите обявиха карантината и дадоха няколко часа на тези, които искат да напуснат. Кадри показват ситуацията на летището и на гарата на Ухан с поток от заминаващи с маски. Маските  са задължителни за всички на обществено място. На хората е казано да избягват събирания и контакти. Преустановени са всички събития, като концерти и спектакли, кината, библиотеките, увеселителните паркове и много магазини са затворени. Въпреки всичко това мнозина са предпочели да останат със семействата си в отцепения мегаполис, показва репортаж на ABC.

Никой няма представа докога ще продължи катантината. Тя бе наложена след като СЗО предупреди властите в Китай да предприемат строги мерки срещу разпространението на заразата в страната и да минимизират вероятността тя да стане международна.

В още три града ще бъдат въведени подобни мерки заради новия коронавирус. Хуанган, с население около 7 млн. души от полунощ остава без автобусен и железопътен транспорт, затварят кафенета и киносалони, Ъджоу, с население над милион души и Чиба. Трите града са в източната провинция Хъбей, разположени близо до административния ѝ център Ухан. Поставеното под карантина население в тях общо е около 20 млн. души.

Правителството на столицата Пекин отмени всички големи новогодишни събития, включително храмови панаири.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини