Китай забранява пластмасата за еднократна употреба

Изображение 1 от 2

    Китай - един от най-големите потребители на пластмаса - обяви голям план за намаляване на полиетиленови торбички за еднократна употреба в страната, съобщава BBC.

    Употребата на неразградимите торби ще бъде забранена в големите градове до края на настоящата 2020 година, а във всички останали - до края на 2022-ра.

    На ресторантьорската индустрия също ще бъде забранено да използват сламки за еднократна употреба до края на 2020 г.

    От години Китай се бори, за да се справи с боклука, изхвърлян от 1.4-милиардното ѝ население. Бунищата в страната са най-големите в света - площта им е приблизително колкото 100 футболни игрища - и вече са пълни, 25 г. по-рано от първоначално предвижданото. Само през 2017 г. Китай събра 215 милиона тона смет от домакинствата в градовете. Няма данни за националния мащаб на рециклирането.

    Китай е произвела 60 милиона тона пластмасови отпадъци през 2010 г. На второ място е САЩ е 38 милиона тона, според данни от проучване на Оксфордския университет.

    Националната комисия за развитие и реформи оповести в неделя новата политика, която ще бъде прилагана през следващите пет години. Въпреки че полиетиленовите торбички ще бъдат забранени за потребителите във всички градове през 2022 г., продавачите по пазарите ще могат да ги използват до 2025 г., когато ще бъдат забранени и за тях. Производството и продажбата на полиетиленови пликове по-тънки от 0.025 мм също ще бъдат забранени. Ресторантьорската индустрия ще бъде длъжна да намали използването на пластмасови продукти за еднократна употреба с 30%. Хотелите имат за задачата да спрат да предлагат пластмасови изделия за еднократна употреба от 2025 г.

    Източник: offnews

    Коментари в сайта

    Последни новини