Причинителят на коклюш се превръща в супербактерия, преупреждават учени

Започва като обикновена настинка, но не свършва като такава. Магарешка кашлица, известна още като „100-дневна кашлица“ - коклюш, е силно заразна бактериална болест, която заразява милиони хора по света, убивайки десетки хиляди всяка година.

Ваксините, които ни предпазват от причинителя на коклюша Bordetella pertussis, съществуват още от средата на 20 век. За съжаление обаче Bordetella pertussis изглежда се променя.

В новото първо световно изследване екип от австралийски учени е открил, че щамовете на Bordetella pertussis се адаптират към настоящата ацелуларна ваксина (ACV), използвана в Австралия, която е подобна на ваксините, използвани за магарешка кашлица в други страни по света., съобщава Science Alert.

„Установихме, че щамове Bordetella pertussis се развиват, за да подобрят преживяемостта си, независимо дали човек е ваксиниран или не“, обяснява микробиологът Лоранс Луу от UNSW.

"Казано по-просто, бактериите, които причиняват магарешка кашлица, стават по-добри в укриването и по-добри в храненето - те се превръщат в супербактерия."

Според откритията, изследваните щамове произвеждат повече протеини, свързващи хранителни вещества и транспортни протеини, но по-малко имуногенни протеини, в сравнение с предишни изследвания на бактерията.

Изследователите твърдят, че тези нови промени в Bordetella pertussis означават, че бактериите могат да бъдат „метаболитно по-подходящи“ от предишните поколения и могат по-ефективно да усвояват хранителните вещества от гостоприемниците, като избягват реакциите на имунната система на гостоприемника.

Освен това, тъй като еволюиращите форми може да не предизвикват имунната реакция в голяма степен, възможно е хората да пренасят инфекцията без да осъзнават, тъй като ще се проявят по-малко симптоми.

„Бактериите все още може да ви колонизират и оцеляват, без да причиняват болестта“, казва Луу.

"Вероятно не бихте разбрали, че сте заразени с магарешка кашлица, защото нямате симптомите."

Новото проучване се основава на множество открития, направени от изследователи на UNSW през последните години, включително откритието, че щамовете Bordetella pertussis в Китай се развиват чрез селекционен натиск и че щамовете без повърхностен протеин, наречен пертактин (към който са насочени ваксините против коклюш), имат еволюционно предимство.

Всичко това звучи доста страшно, а най-новото проучване на супербактериите като цяло показва, че те вече са отговорни за разболяването на 3 милиона души в САЩ всяка година, като около 35 000 от тях не преживяват заразата.

Екипът на UNSW казва, че няма нужда от паника относно коклюша. Bordetella pertussis все още не е супербактерия и настоящите ваксини все още действат. Но изследователите подчертават, че следва да бъдат разработени нови ваксини в следващите пет до 10 години, за да се противопоставят на промените с Bordetella pertussis.

"В момента ваксините все още са много ефективни срещу настоящите щамове", каза Луу пред The ​​Sydney Morning Herald.

"В бъдеще ще се нуждаем от нова ваксина за борба с тези щамове, тъй като те продължават да се развиват."

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини