Два малки острова в Индонезия потънаха, още четири са на път

Два малки острова в Южна Суматра са изчезнали в резултат на повишаващото се морско ниво, предизвикано от изменението на климата, а четири други острова са на ръба на изчезването, твърди Индонезийският форум за околна среда (Walhi).

Остров Бетет и остров Гундул са потопени, като понастоящем са на един метър и три метра под морското равнище, според данни на Walhi.

"Тези острови бяха необитаеми. Един от островите, Бетет, е част от националния парк Бербак-Сембиланг “, каза във вторник (14 януари) изпълнителният директор на Walhi Южна Суматра Хайрул Собри.

Ръководителят на парка потвърждава, че остров Бетет е под вода и че островът е потъвал от известно време.

Националният парк Бербак-Сембиланг, който през 2018 г. беше обявен за световен биосферен резерват от Юнеско, е дом на мангрови горички и на богата флора и фауна.

Според Walhi, тропическа страна като Индонезия е по-уязвима от ефекта на глобалното затопляне, особено в Южна Суматра, където хората зависят много от въглища, нефт и природен газ, като по този начин допринасят за емисиите на парникови газове.

Други фактори, които са причинили потъването, включват зависимост от химическите торове в селскостопанския сектор, което причинява утаяване на земята и щети на дренажните басейни, както и прекомерния добив на подземни води за промишлеността, каза Хайрул.

Ако не бъдат положени значителни усилия за справяне с непрекъснато нарастващите океани, четири други острова в района с кота по-малко от четири метра над морското равнище биха могли да изчезнат рано или късно, казва Хайрул.

Остров Бурунг в момента е на кота морско ниво, остров Калонг и остров Салах Намо са на два метра над морското равнище, остров Крамат е на три метра над морското равнище.

Повишаващите се морски нива, които идват с по-нататъшно затопляне на земята, особено застрашават архипелагичните страни като Индонезия, където в момента милиони хора живеят в ниско разположените крайбрежни райони на около 17 000 острова.

Според Walhi, в момента има 23 малки острова, разположени край източния бряг на Южна Суматра. Някои от островите са необитаеми, но на други, като остров Салах Намо живеят хора.

Хората, живеещи на остров Салах Намо, са преместили къщите си на десетки метри от мястото, където първоначално са били построени. Повечето жители на острова се преместили тук през 1970 г., в търсене на по-добър живот, като засаждат ориз и стават рибари. През 1990 г. имало големи поляни пред къщите на хората, където можели да спортуват и децата да играят заедно, но сега нещата са различни. Вече няма поляни и много от хората също са се преместили оттук.

Южна Суматра има 1,2 милиона хектара торфени зони, които естество поглъщат въглерод и абсорбират CO2 от атмосферата - около 15% от територията, дейностите по обработване, преобразуването на земята в селскостопанска и горските пожари са причинили изсъхването на торфените площи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
26 фев 2020
Последни новини