Откриха причината за "голямото разделение" в Слънчевата система

Астрономи най-накрая откриха обяснение за голямото разделение в Слънчевата система.

Откритието хвърля светлина върху това как се е зародило космическото ни обкръжение и дори предлага възможни отговори на въпроса как животът на Земята е успял да процъфти.

Едната половина на Слънчевата система е съставена от скалисти планети като Земята и Марс, а другата от светове като Юпитер и Сатурн – двете групи изглеждат фундаментално различни.

Разделението не се забелязва веднага, но се намира в празното пространство, близо до Юпитер. Различията между световете от двата края за значителни.

По-близките до слънцето планети и астероиди съдържат сравнително малки количества органични молекули, а от другата страна почти всичко е изградено от материали, богати на въглерод.

Астрономите винаги са знаели за това разделение. Но въпросите как се е получило и защо материалите от вътрешната и външната част не са се смесили, винаги са озадачавали учените.

Сега те предлагат възможен отговор.

Според тях решението може би се корени в самото начало на Слънчевата система и младото слънце, когато всичко, заобикалящо ни днес, е съществувало под формата на диск около звездата. Разликите между планетите започнали да се появяват още преди да са се формирали, твърдят учени.

Най-вероятното обяснение за тези композиционни различия, е че са се появили от вътрешната структура на този диск от газ и прах.

Подобни дискове са били откривани около други отдалечени звезди. Затова учените предполагат, че ако и ние сме разполагали с такъв, той най-вероятно е създал голямото разделение.

Той е послужил като бариера, която привлякла материалите в различни части на ранната слънчева система, и от които в крайна сметка са се образували планетите.

Но бариерата пропуснала някои материали - в случая със Земята това били материали богати на въглерод, които в крайна сметка формирали живота.

Първоначално учените смятаха, че Юпитер е причина за разделението. Но след като провели компютърни симулации на случилото се в ранната Слънчева система, изследователите открили, че той не е достатъчно голям, за да спре потока от скални материали.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
02 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
02 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
02 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
02 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
02 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
02 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
02 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
02 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
02 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
02 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
02 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
02 апр 2020
Последни новини