В Пернишко погнаха злото с огън и и тъпани, екипи на ВиК отстраняват тежка авария пак

Изображение 1 от 5

  Кошмарът на водната криза не можа да възпре Драгичево, Батановци и всички села в Пернишко, улиците им пращяха от хора в народни носии, оборудвани с тъпани, факли и гръмки хлопатари, мощна заря озари небето - Сурва е и няма отказване.

  Уникалният спектакъл на сурвакарите прогони злото, или поне такава е целта му според стародавния обичай. Тази вечер всички села в Пернишко ликуват - страшни сурвакари и мечкаре с факли палят огромен огън, около който танцуват със своите звънци, за да прогонят злите сили далеч от селата. А на сутринта на 14-и януари маскирани мъже ще обикалят по домовете и благославят за здраве и берекет. След това на площада отново ще се съберат, за да празнуват.

  „Мироглед“ съобщава, че празникът Сурва е лумнал тази вечер в Пернишко, а кметът Станислав Владимиров е избухнал: „Догодина ще взривим България!“, но с фестивал. Стотици хора са се стекли в Батановци за запалването на сурвакарския огън. Сред тях са кметът на Перник Владимиров, заместниците му и регионалният директор на ЮНЕСКО Ирена Тодорова.

  „Няма как тази традиция да угасне и затова съм убеден, че и следващите поколения ще продължат тази невероятна магия. Догодина фестивалът в Перник ще бъде още по-мащабен и по-красив, и ще взривим България!“, зарекъл се е Владимиров.

  На 13 и 14 януари в 57 села в 5 общини в Пернишка област се отбелязва най-чаканият обичай Сурва, местните хора се стягат за него през цялата година и изработват костюмите и маските. Празникът се чества в нощта на Василовден по стар стил – сурвакари обхождат домовете и благославят стопаните им за здраве и берекет.

  Този обичай е зрелищен, многолюден и жив, предава се от баща на син, а за местните жители той е религия, отбелязва изданието. Преди 3 години Сурва стана част от световното семейство на ЮНЕСКО.

  А докато народът с уникалния си празник гони злото, екипи на В и К работиха цяла нощ по отстраняването на аварията, оставила съвсем без вода цялата Байкушева махала и квартал „Калкас“ вчера вечерта в 19 ч.

  Източник: offnews.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
  29 яну 2020
  Последни новини