В Пернишко погнаха злото с огън и и тъпани, екипи на ВиК отстраняват тежка авария пак

Изображение 1 от 5

  Кошмарът на водната криза не можа да възпре Драгичево, Батановци и всички села в Пернишко, улиците им пращяха от хора в народни носии, оборудвани с тъпани, факли и гръмки хлопатари, мощна заря озари небето - Сурва е и няма отказване.

  Уникалният спектакъл на сурвакарите прогони злото, или поне такава е целта му според стародавния обичай. Тази вечер всички села в Пернишко ликуват - страшни сурвакари и мечкаре с факли палят огромен огън, около който танцуват със своите звънци, за да прогонят злите сили далеч от селата. А на сутринта на 14-и януари маскирани мъже ще обикалят по домовете и благославят за здраве и берекет. След това на площада отново ще се съберат, за да празнуват.

  „Мироглед“ съобщава, че празникът Сурва е лумнал тази вечер в Пернишко, а кметът Станислав Владимиров е избухнал: „Догодина ще взривим България!“, но с фестивал. Стотици хора са се стекли в Батановци за запалването на сурвакарския огън. Сред тях са кметът на Перник Владимиров, заместниците му и регионалният директор на ЮНЕСКО Ирена Тодорова.

  „Няма как тази традиция да угасне и затова съм убеден, че и следващите поколения ще продължат тази невероятна магия. Догодина фестивалът в Перник ще бъде още по-мащабен и по-красив, и ще взривим България!“, зарекъл се е Владимиров.

  На 13 и 14 януари в 57 села в 5 общини в Пернишка област се отбелязва най-чаканият обичай Сурва, местните хора се стягат за него през цялата година и изработват костюмите и маските. Празникът се чества в нощта на Василовден по стар стил – сурвакари обхождат домовете и благославят стопаните им за здраве и берекет.

  Този обичай е зрелищен, многолюден и жив, предава се от баща на син, а за местните жители той е религия, отбелязва изданието. Преди 3 години Сурва стана част от световното семейство на ЮНЕСКО.

  А докато народът с уникалния си празник гони злото, екипи на В и К работиха цяла нощ по отстраняването на аварията, оставила съвсем без вода цялата Байкушева махала и квартал „Калкас“ вчера вечерта в 19 ч.

  Източник: offnews.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 03.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
  03 апр 2020
  Последни новини