Финансов експерт: Опашкарската ни позиция в ЕС е циментирана

Заложеният ръст на доходите през 2020 година циментира нашата опашкарска позиция в ЕС по доходи и стандарт. Имаме увеличение на доходите, но динамиката на производството не е повишена.

Това заяви пред бТВ финансистът проф. Гарабед Минасян, който заедно с колегата си Емил Хърсев коментираха какво ни очаква през новата година.

 

„Разликата между увеличенията на заплатите и производителността на труда е почти двойна“, отбеляза още Минасян. По думите му, работодателите вдигат заплатите, защото имаме изтичане на български капитали в чужбина.

 

„Стандартът в ЕС не показва особено добри перспективи. Определено портфейлът ни ще е по-пълен. 8% са очакванията на бизнеса, заради търсенето на работна ръка. Ние се конкурираме с целия ЕС. Това каза финансистът Емил Хърсев.

 

Той даде пример със своя бизнес. „Имам хотели в България и един в Германия. В някои бизнеси така се постига баланс. Това позволява една ротация на кадрите, повишаване на стандарта на обслужване на кадрите, освен това ценните кадри могат да работят и у нас и в чужбина. Има дисциплиниращо значение за цялата фирма. Ако успееш да работиш в една голяма икономика, нямаш проблеми в България“, отбеляза той.

 

„Увеличаването на доходите на служителите уби няколко бизнеси, но това донякъде е добре. Робският труд да работиш на ишлеме, на практика вече не съществува, коментира Хърсев, давайки за пример фирмите, даващи работа на шивачки у нас.

 

„Нашето ценово равнище е много ниско, затова ще има догонване на цените на ЕС“, прогнозира проф. Гарабед Минасян.

 

Хърсев обяви, че не очаква сериозни икономически сътресения у нас, въпреки очакванията за рецесия в целия ЕС.

Източник: frognews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини