Търговците в ЕС с по-големи бонуси, ако продадат е-коли

Представете си, че влизате в автосалон, където цените на електрическите коли са доста ниски. Ако се зачудите защо търговецът ги продава на такива цени, едно възможно обяснение е, че той ще получи различни отстъпки и бонуси, ако продаде коли с по-нисък СО2 отпечатък. Точно това ще започне да се случва в много автосалони в Европа от 2020 г. нататък.

Само след две седмици ще влязат в сила нови правила на ЕС, които изискват автопроизводителите да намалят средно СО2 отпечатъка до 95 грама на км. Този стандарт бе приет още през 2008 г., но ще влезе в сила от 2020 г. и ще разтърси автоиндустрията на стария континент. Всеки грам над тази стойност носи глоба от повече от 100 долара и според някои изчисления общата глоба за автоиндустрията може да достигне невероятните 28 милиарда долара.

В резултат, новият закон кара производители и търговци да променят мнението си за продажбите на е-коли. Една от първите компании, които ще се адаптират към новите условия е европейският гигант Groupe PSA, в която влизат марките Peugeot, Citroen и Opel .

Японската Nissan също обяви, че ще стимулира продажбите си на е-модели в Европа, след като дълго години негласно тя разубеждаваше търговците си да продават електрическия Leaf, който не влизаше в бонусите. От 2020 г. обаче, Leaf и всички останали е-модели на Nissan ще бъдат част от бонусите за продажби.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини