Какво е бъдещето на банкирането

Какво е бъдещето на банкирането, това е нещо, което ще разберем след 20 години. Разбира се, икономистите имат повече от едно обяснения, когато нещо се случи. Това с предсказването е по-сложната част. Само мога да припомня как никой не успя да види голямата финансова криза от 2008-ма година, преди тя да се случи.

Според експертите обаче едно е сигурно – няма да се променят нуждите на клиентите от финансово посредничество. Това банките да вземат депозити и да дават кредити, е бизнес съществувал от няколко века и най-вероятно ще продължи да съществува и в бъдеще независимо от технологичната революция. Последната, разбира се, може да доведе до промяна на начина, по който банките осъществяват бизнеса си.

И все пак… все още е твърде рано да се обявява „смърт на банките“.

Ситуацията изглежда по следния начин. Банковият бизнес е работил по различен начин в различните исторически периоди и най-вероятно ще продължи да прави това и в бъдеще, информира infostock.bg.

Това, което се промени след последната финансова криза, е ореолът на тайнственост на банковия бизнес, с който те бяха обвити. Другото което се променя, е необходимостта да се предоставят банкови услуги 24 часа, седем дни в седмицата, при това без да се ходи до банков офис (от мобилните устройства).

Прогнозите на експертите са, че в бъдеще всеки ще е в състояния да сглобява като частица от лего финансова услуга, по собствен модел, според нуждите си. И това се нарича дигитализация и цифрофизация.

Искат или не, банките са принудени да предоставят по-добри услуги, притиснати от конкуренцията на финтех-индустрията. Времената в които, теглихме номерчета в банковите клонове и чакахме по няколко часа да се освободи гише за да извършим банкова транзакция, вече са отминали. И макар банките най-вероятно да страдат по тези времена, те трябва да се променят и нагласят към новите условия.

Какви са новите условия?

Новите предложения на финтех индустрията са истински ужас за традиционното банкиране.
Технологиите включват – разплащане в реално време, често с ползването на криптовалути и с ползването на смартфон; изключителна сигурност на транзакциите; далеч по-ниски такси и комисиони; достъпност и мобилност (транзакциите се осъществяват от мобилен телефон навсякъде, където има достъп до интернет); предоставяне на възможност за онлайн депозити с далеч по-добри лихви; алтернативна форма за финансиране с платформи от потребител до потребител и мн. др.

Само преди 5 години, всичко това бе немислимо. Днес обаче, на традиционните банки им се налага да се адаптират изключително бързо, ако не искат да загубят своите позиции.

Дори кредитните карти се развиват. Пластиката става един архаизъм. Днес и най-простият телефон има изключителна изчислителна мощност. Така, че имаме в джобовете си изключително съвършен уред, който има и камера за ириса и пръстови отпечатъци и въпроса е как ще го ползваме, за да получаваме финансови услуги.

Идеята за нова валута, която ще превземе света е напълно актуална (става въпроса за биткойна). Технологията обаче, може да се използва от традиционните банки по начин, който позволява по-сигурно, по-бързо и най-вероятно по-евтини услуги. Няма технология без недостатъци.

При биткойнът например, огромна част от разходите за поддържане на системите за разплащане се прехвърлят на потребителите. В къщи, те трябва да имате скъпи процесори, сървъри и необходимостта да станете администратори на съществена част от системата. Което вече започва да се вижда, че е доста трудоемък и енергоемък процес.

Или може да се каже, че всички които оповестяват „смъртта на банките“, малко са подранили.

Основата на бизнеса не се е променила. След десет години най-вероятно бизнеса ще има нужда от хора с висока компетентност в сферата на информационните технологии, защото се превръща в администриране на процеси в реално време, които изискват огромен ИТ-ресурс. И докато преди 15 години това е било отдел, днес е сърцевината на банковия сектор.

И ако не друго, може да се обобщи, че банките разполагат с достатъчен ресурс да се предпазят от новите технологии, просто като ги купят, или копират, ако сметнат, че тези нови фактори са сериозна заплаха пред тяхното екзистенциално съществуване.

На този етап, много от най-големите финансови институции са предпочели да се „съюзят с врага си“, докато го проучват и изучават и се опитват да оценят бъдещите щети от революцията във финансовия свят.

И това е добре за всички нас – потребителите на банковите услуги. Защото само преди 10 години, банките бяха абсолютен монопол, който не се притесняваше да върви срещу всички, уверени в своята незаменимост. Днес обаче, банките не изглеждат толкова уверени и спокойни…

Източник: financebg.com

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
07 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
07 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
07 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
07 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
07 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
07 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
07 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
07 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
07 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
07 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
07 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
07 апр 2020
Последни новини